Linkovi

Maduro proglasio 30-odnevni plan štednje električne energije


Pristalica vlade drži uramljeni portret predsednika Nikolasa Madura tokom "antiimerijalističkog" mitinga u Karakasu, Venecuela, 30. marta 2019.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, u obraćanju naciji u nedelju preko državne televizije, proglasio je 30-odnevni plan štednje električne energije.

Plan štednje, rekao je Maduro, takođe će pomoći da se vlada pozabavi infrastrukturom za vodosnabdevanje i komunikacijama.

U nedelju, stanovnici siti učestalih restrikcija struje protestovai su lupajući u šerpe, paleći smeće na ulicama i uzvikujući psovke protiv predsednika Madura.

Maduro je rekao da će škole ostati zatvorene i da će radni dan biti skraćen kako bi se štedela struja tokom 30-odnevnog perioda.

"Niko ne može ovo da trpi", rekla je domaćica iz Karakasa žaleći se u nedelju dok je pokušavala da kupi pile, kada je otkrila da bankomat na ulici ne radi. "Nema vode od prošlog ponedeljka, ne možete pozvati telefonom, ne možete platiti karticom, čak ni jesti".

Druga sugrađanka kaže da ne može da stavi hranu u frižider i da je, kada joj se kućanski aparati pokvare, nemoguće kupiti zamenu.

Pristalice vlade marširaju tokom "antiimperijalističkog" mitinga u Karakasu, Venecuela, 30. marta 2019.
Pristalice vlade marširaju tokom "antiimperijalističkog" mitinga u Karakasu, Venecuela, 30. marta 2019.

Maduro za nestašicu struje krivi sabotažu SAD.

Opozicioni lider Huan Gvaido rekao je da je razlog za nestašicu neodgovornost vlade i loš menadžment.

"Doveli su elektrodistributivni sistem do kolapsa jer su korumpirani i sada ne mogu to da reše jer su nesposobni", rekao je.

Gvaido je iskoristio svoja ustavna prava kao čelnik nacionalnog parlamenta da proglasi Madurovo predsednikovanje nelegitimnim, rekavši da je on u decembru izabran nakon izborne prevare.

Sjedinene Države i oko 50 drugih zemalja priznaje Gvaida kao predsednika, dok je Vašington uveo brojne sankcije protiv vlade, ali Maduro odbija da odstupi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG