Linkovi

Globalni protesti i neredi u Iranu zbog smrti žene u zatvoru "policije za moral"


Protesti u Teheranu 19. septembra 2022.
Protesti u Teheranu 19. septembra 2022.

Iran je izložen međunarodnim kritikama zbog smrti mlade žene koju je privela takozvana "policija za moral", što je dovelo do trodnevnih protesta i sukoba demonstranata sa policijom u Teheranu, i drugih nereda u kojima su stradale još najmanje tri osobe.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na istragu. Sjedinjene Države, koje pokušavaju da ožive nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, pozvale su Islamsku republiku da okonča svoj "sistemski progon" žena. Italija je takođe osudila Iran zbog tog incidenta.

Iranski zvaničnici odbacili su kritike kao politički motivisane i optužili neimenovane strane zemlje da podstiču nerede.

Jedan iranski zvaničnik izjavio je da su oružane grupe u kurdskom regionu zemlje, gde su protesti započeli, ubile troje ljudi. To je prva zvanična potvrda smrtnih slučajeva u vezi sa protestima.

U ponedeljak je poluzvanična novinska agencija Fars objavila da su se male grupe demonstranata ponovo okupile u centru Teherana, skandirajući parolu "Smrt diktatoru". Kako je saopšteno, okupilo se oko 300 ljudi a demonstranti su oštetili saobraćajne i ulične znakove.

Novine sa fotografijama Mahse Amini, žene koja je preminula nakon što jju je uhapsila "policija za moral" Islamske republike, 18. septembra 2021.
Novine sa fotografijama Mahse Amini, žene koja je preminula nakon što jju je uhapsila "policija za moral" Islamske republike, 18. septembra 2021.

Guverner pokrajine Tehran, Mohsen Mansuri, optužio je strane ambasade da su podstakle proteste i dodao da je uhapšeno troje stranih državljana. Nije precizirao koje su nacionalnosti uhapšeni niti o kojim je ambasadama reč.

Kancelarija UN za ljudska prava navodi da je "policija za moral" u Iranu proteklih meseci pojačala svoje patrole, proganjajući žene koje ne nose islamsku maramu - hidžab - na ispravan način. Organizacija navodi da se na video snimcima čija je autentičnost potvrđena, vidi kako policija šamara žene, udara ih pendrecima i ubacuje u policijske kombije ako im hidžab nije dovoljno čvrsto vezan.

Slična patrola je prošlog utorka privela 22-godišnju Mahsu Amini i odvela u policijsku stanicu, gde se ona onesvestila. Preminula je tri dana kasnije. Iranska policija poriče da je Amini maltretirana u zatvoru i tvrdi da je devojka umrla od srčanog udara. Vlasti kažu da istražuju taj incident.

“Tragična smrt Mahse Amini i navodi o torturi i maltretiranju moraju da budu istraženi brzo i efikasno i treba da ih istraži nezavisno, kompetentno telo", poručila je Nada Al-Našif, vršiteljka dužnosti visokog komesara UN za ljudska prava.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je "Amini trebalo da bude živa danas."

“Umesto toga, SAD i građani Irana žale za njom. Pozivamo iransku vladu da okonča sistemski progon žena i dozvoli mirne proteste", poručio je Blinken u objavi na Tviteru.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je se "počinioci ovog kukavičkog čina" pozovu na odgovornost, navodeći da se "nasilje nad nedužnim osobama, a posebno ženama i devojčicama, ne može tolerisati."

Iranski šef diplomatije Hosein Amirabdolahian odbacio je kritike, otpuživši SAD da "liju krokodilske suze".

“Naređeno je da se sprovede istraga o tragičnoj smrti Mahse koja je, kao što je naš predsednik rekao, kao jedna od naših ćerki", objavio je na Tviteru. "Za Iran, ljudska prava su urođena vrednost, za razliku od onih koji ih koriste kao sredstvo u borbi protiv protivnika."

Iranska policija je objavila snimak kamere na kojem se navodno vidi trenutak kada se Amini srušila na zemlju. Međutim, njena porodica kaže da nikada nije bolovala od srčanih problema.

Amini, koja je Kurdkinja, sahranjena je u subotu u svom rodnom gradu Sakezu na zapadu Irana. Demonstracije su izbile u tom gradu posle sahrane a policija ispalila suzavac na demonstrante u subotu i nedelju. Nekoliko demonstranata je uhapšeno.

XS
SM
MD
LG