Linkovi

Ruždijev napadač se izjasnio da nije kriv; pročitao "nekoliko stranica" Satanskih stihova


ARHIVA: 24-godišnji Hadi Matar, optužen za napad na Salmana Ruždija, dolazi u sudnicu u Mejvilu u Njujorku, 13. avgusta 2022.
ARHIVA: 24-godišnji Hadi Matar, optužen za napad na Salmana Ruždija, dolazi u sudnicu u Mejvilu u Njujorku, 13. avgusta 2022.

Mladić optužen da je izbo nožem pisca Salmana Ruždija prošle nedelje u zapadnom delu države Njujork izjasnio se da nije kriv za pokušaj ubistva drugog stepena kao i fizički napad, a sud je odlučio da bude zadržan u zatvoru bez prava na kauciju.

24-godišnji Hadi Matar je optužen da je ranio Ruždija u petak, neposredno pre nego što je autor "Satanskih stihova" trebalo da održi predavanje u jednom obrazovnom centru i odmaralištu za umetnike blizu jezera Iri. 75-godišnji pisac je hospitalizovan sa ozbiljnim povredama, a pisci i političari širom sveta incident su oštro osudili kao napad na slobodu izražavanja.

Dan pre nego što se Matar izjasnio o optužnici pred okružnim sudom u Čotakvi, velika porota ga je u dve tačke optužila za pokušaj ubistva drugog stepena, krivično delo koje nosi sa sobom maksimalnu kaznu od 25 godina zatvora, kao i fizički napad drugog stepena. Naredno pojavljivanje pred sudom je zakazano za 22. septembra.

Napad se dogodio 33 godine nakon što je Ajatola Homeini, tadašnji vrhovni vođa Irana, izdao fatvu, ili verski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Ruždija, nekoliko meseci nakon što je objavljen njegov roman "Satanski stihovi". Neki muslimani doživeli su delove romana o proroku Muhamedu kao bogohulne.

Rušdi, koji je rođen u muslimanskoj porodici u Kašmiru u Indiji, živeo je znajući da mu je glava ucenjena, i proveo devet godina krijući se, pod zaštitom britanske policije.

1998, pro-reformska vlada predsednika Mohameda Hatamija se distancirala od fatve, navodeći da Ruždiju više ne preti opasnost.

Međutim, nagrada za njegovo ubistvo, u iznosu od više miliona dolara, od tada je još porasla i fatva nikada nije ukinuta. Homeinijev naslednik, ajatola Ali Hamenei je suspendovan sa Tvitera 2019, nakon što je objavio da fatva protiv Rušdija "ne može da se povuče."

U intervjuu koji je objavio Njujork post u sredu, Matar je izjavio da poštuje Homeinija ali nije želeo da kaže da li je bio inspirisan fatvom. Izjavio je da je pročitao "nekoliko stranica" Satanskih stihova i gledao na Jutjubu video snimke autora.

"Ne dopada mi se", rekao je o Ruždiju, kako je objavio Njujork post. "Napadao je islam, napadao je naš sistem uverenja."

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Teheran ne treba da bude optužen za umešanost u napad. Veruje se da je Matar delovao samostalno, saopštila je policija.

Matar je šiitski musliman, rođen je u Kaliforniji a roditelji su mu Libanci. Tužioci kažu da je otputovao u Institut Čotavka, odmaralište na oko 19 kilometara od jezera Iri, gde je kupio kartu za Ruždijevo predavanje. Očevici kažu da u odmaralištu nije bilo vidljivih punktova za proveru posetilaca, i Matar nije govorio nakon što je napao pisca.

Rušdi je teško ranjen u napadu, oštećen mu je nerv u ruci, povređena jetra a verovatno će izgubiti jedno oko, saopštio je njegov agent.

XS
SM
MD
LG