Linkovi

Iran spreman da sarađuje sa IAEA, ali tvrdi i da "ima prava"


ARHIVA - Tehničari rade na sekundarnom krugu reaktora za tešku vodu Arak, tokom posete zvaničnika i predstavnika medija, u blizini Araka, Iran, 23. decembra 2019, na fotografiji koju je objavila Organizacija za atomsku energiju Irana.
ARHIVA - Tehničari rade na sekundarnom krugu reaktora za tešku vodu Arak, tokom posete zvaničnika i predstavnika medija, u blizini Araka, Iran, 23. decembra 2019, na fotografiji koju je objavila Organizacija za atomsku energiju Irana.

Iran je u ponedeljak izrazio spremnost da sarađuje sa nuklearnim nadzorom Ujedinjenih nacija, saopštivši da, iako zemlja ima obaveze, "ima i prava".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je novinarima da Iran "očekuje konstruktivne akcije" Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i njenog upravnog odbora.

Odbor počinje sastanke u ponedeljak o nizu nuklearnih pitanja širom sveta, uključujući zabrinutost u vezi sa iranskim programom.

IAEA je podstakla Iran da pruži verodostojne odgovore o prisustvu veštačkih čestica uranijuma pronađenih na tri neprijavljena mesta u zemlji.

"Ono što smo videli u poslednjih nedelju dana u odgovoru Irana na predlog koji je iznela Evropska unija očigledno je korak unazad i čini izglede za sporazum u bliskoj budućnosti — rekao bih — malo verovatnim", rekao je američki sekretar državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak na konferenciji za novinare u Meksiko Sitiju.

"Iran izgleda ili ne želi, ili nije u stanju da uradi ono što je neophodno da bi se postigao sporazum i oni nastavljaju da pokušavaju da unesu spoljna pitanja u pregovore koja čine sporazum manje verovatnim", dodao je Blinken.

Iran je tražio okončanje istrage u okviru pregovora o oživljavanju međunarodnog sporazuma iz 2015. koji je toj zemlji dao ublažavanje sankcija u zamenu za ograničenja nuklearne aktivnosti usled zabrinutosti da radi na razvoju nuklearnog oružja.

Britanija, Francuska i Nemačka izdale su u subotu zajedničko saopštenje u kojem izražavaju "ozbiljne sumnje" u ozbiljnost Irana u pregovorima o nuklearnom sporazumu.

Kanani je u ponedeljak tu izjavu nazvao "nekonstruktivnom".

Sjedinjene Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, 2018. godine, a tadašnji predsednik Donald Tramp je rekao da je sporazum previše povoljan za Iran. Tramp je uveo nove sankcije, a Iran je odgovorio tako što se postepeno udaljavao od svojih obaveze iz sporazuma, uključujući i podizanje obogaćivanja uranijuma na viši nivo, držanje većih zaliha obogaćenog materijala i instaliranje naprednijih centrifuga.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG