Linkovi

FIFA: Teheran će dozvoliti Irankama da gledaju sledeću utakmicu


Vlasti u Teheranu su dozvolile grupi žena da prisustvuje prijateljskoj utakmici Irana i Bolivije, 16. oktobra 2018.
Vlasti u Teheranu su dozvolile grupi žena da prisustvuje prijateljskoj utakmici Irana i Bolivije, 16. oktobra 2018.

Predsednik FIFA, Đani Infantino, izjavio je da Međunarodna fudbalska federacija "više ne može da čeka" i da je dobila "uveravanja" Teherana da će ženama biti dozvoljeno da uđu na stadion i gledaju narednu međunarodnu utakmicu u Iranu.

Prethodno je delegacija FIFA doputovala u Iran zbog dugogodišnje zabrane konzervativnog šiitskog režima ženama da prisustvuju velikim sportskim događajima na kojima se takmiče muškarci. Ta politika je nedavno doprinela tragičnoj smrti mlade žene, koja je kažnjena pošto je pokušala da uđe na stadion prerušena u muškarca.

10. oktobra Iran na stadijumu Azadi u Teheranu igra utakmicu protiv Kambodže na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022.

"U tim produktivnim razgovorima, FIFA je ponovila svoj čvrst i jasan stav da se žena mora dozvoliti da slobodno gledaju fudbalske utakmice i da broj žena koje dolaze na stadione treba da odredi samo njihovo interesovanje, što će rezultirati prodajom ulaznica", saopštila je Međunarodna fudbalska federacija 21. septembra.

Predsednik FIFA Đani Infantino na fudbalskoj konferenciji u Milanu, 22. septembra 2019.
Predsednik FIFA Đani Infantino na fudbalskoj konferenciji u Milanu, 22. septembra 2019.

FIFA je takođe navela da će sarađivati sa iranskom nacionalnom fudbalskom federacijom (FFIRI) kako bi obezbedila da će se Irankama ubuduće dozvoljavati da budu gledaoci na fudbalskim utakmicama u Iranu.

Delegacija je "razgovarala o potrebi da se otvore stadioni ženama kako bi pratile nacionalne utakmice." FIFA je saopštila da će sarađivati sa iranskom federacijom u razvoju protokola i uslova kako bi utakmice u iranskoj fudbalskoj ligi bile otvorene i ženama."

29-godišnja Sahar Hodajari podlegla je povredama ranije ovog meseca, pošto se polila benzinom i zapalila 2. septembra zbog optužnice koja je podneta protiv nje zbog pokušaja da uđe na stadion u martu prerušena u muškarca. Iranske vlasti ponekad su dozvoljavale odabranoj grupi žena da u specifičnim delovima stadiona gledaju fudbalske mečeve ili druge sportske događaje ali su skoro četiri decenije odlučno odbijale da dozvole ulaz svim ženama na stadione.

Hodajari, koja je dobila nadimak "Plava devojka" po bojama svog omiljenog tima, prema rečima jedne rođake patila je od bipolarnog poremećaja a mentalno stanje joj se pogoršalo posle hapšenja, kada je saznala da će možda provesti šest meseci u zatvoru zbog svog prestupa.

Iranski predsednik Hasan Rohani uglavnom nije ostvario svoja obećanja da će otvoriti neke delove iranskog društva, uključujući i reforme koje bi pomogle Iranankama da po zakonu više ne budu građani drugog reda.

FIFA je često kritikovana što nije pozvala Iran i druge prekršioce na odgovornost zbog diskriminacije žena.

XS
SM
MD
LG