Linkovi

General Mili: Razgovori sa Kinom bili deo mojih dužnosti


ARHIVA - General Mark Mili, načelnik združenih generalštaba američke vojske.

Američki general Majk Mili izjavio je u petak da su njegovi pozivi i razgovori sa kineskim kolegom u poslednjim, burnim mesecima predsedništva Donalda Trampa bili “savršeno u okviru njegovih dužnosti”.

U svom prvom javnom komentaru do sada, General Mili je rekao da su takvi pozivi “rutinski”, i da se obavljaju da bi se “i saveznici i, u ovom slučaju protivnici, razuverili (da nema pretnje njihovoj bezbednosti), kako bi se osigurala strateška stabilnost.

Načelnik združenih generalštaba razgovarao je sa novinarom agencije Asošijeted pres I još jednim reporterom koji sa njim putuje u Evropu.

Mili je u centru pažnje posle izveštaja da je dva puta telefonom nazvao generala Lija Zoučenga iz kineske Narodne oslobodilačke armije da ga uveri da SAD neće iznenada krenuti u rat ili napasti Kinu.

Informacije o razgovorima vođenim prošlog oktobra i u januaru ove godine prvi put su objavljeni u izvodima iz nove knjige “Opasnost”, koju su napisali novinari Vašington posta Bob Vudvord i Robert Kosta. U knjizi se navodi da je Mili rekao Liju da će ga upozoriti u slučaju napada.

Mili je u petak samo kratko komentarisao te razgovore, navodeći da planira da više govori o tome u Kongresu, kada bude svedočio na pretresu krajem septembra.

Mili i sekretar za odbranu Lojd Ostin treba da svedoče 28. septembra pred senatskim odborom za oružane snage, na pretresu koji je posvećen američkom vojnom povlačenju iz Avganistana i haotičnoj evakuaciji Amerikanaca, Avganistanaca i drugih iz te zemlje.

Sada se, međutim, očekuje da će Mili odgovarati i na teška pitanja o telefonskim razgovorima vođenim u vreme Trampovih burnih poslednjihi meseci na položaju, dok je osporavao rezultate izbora 2020. Drugi poziv, 8. januara, dogodio se dva dana nakon što je rulja upala u Kapitol u pokušaju da spreči Kongres da potvrdi izbornu pobedu predsednika Džoa Bajdena.

Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu u Velingtonu, u Ohaju, 26. juna 2021. (Foto: AP/Tony Dejak)
Bivši predsednik Donald Tramp na mitingu u Velingtonu, u Ohaju, 26. juna 2021. (Foto: AP/Tony Dejak)

Specijalni odbor Predstavničkog doma koji istražuje događaje 6. januara zatražio je takođe detalje o Milijevim razgovorima sa kineskim generalom.

Milija je Tramp imenovao za načelnika združenih generalštaba 2019. godine, a posao je zadržao i u Bajdenovoj administraciji. Kao načelnik združenihi generalštaba, Mili je najviši vojni savetnik predsednika i sekretarata za odbranu.

Bela kuća i šef Pentagona izjavili su da i dalje imaju puno poverenje u Milija.

Neki članovi Kongresa misle da je Mili prekoračio svoja ovlašćenja i pozvali su Bajdena da ga smeni. Senator Marko Rubio je izjavio da je general “aktivno podrivao” glavnokomandujućeg, Trampa, i pozvao Bajdena da smeni Milija.

Tramp je oštro kritikovao Milija kao izdajnika, nazivajući ga “kompletnim ludakom” i rekao da ga Mili nikad nije obavestio o svojim pozivima Kini.

Bajden je, posle otkrića iz knjige, rekao novinarima: “Imam veliko poverenje u generala Milija.”

Sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik združenih generalštaba, general Mark Mili, govore o povlačenju iz Avganistana 1. septembra 2021.
Sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik združenih generalštaba, general Mark Mili, govore o povlačenju iz Avganistana 1. septembra 2021.

Prema informacijama iz knjige u koju je AP imao uvid, Mili je u prvom razgovoru uverio kineskog kolegu da je “američka vlada stabilna i da će sve biti okej.” Navodi se da je Liju rekkao. “Nećemo vas napasti ili vršiti bilo kakve vojne operacije protiv vas.”

“Ako budemo nameravali da napadnemo, javiću vam to pre napada. To neće biti iznenađenje”, navodno je rekao MIli.

Posle nereda 6. januara Mili je razgovarao sa više vojnih lidera iz različitih krajeva sveta – uključujući vojne zvaničnike Britanije, Rusije i Pakistana i, kako je opisano, preneo slične poruke da je američka vlada snažna i stabilna.

Cilj drugog poziva je bio da se ublaže strahovanja Kine zbog događaja 6. januara. Međutim, u knjizi je objavljeno da Lija nije bilo tako lako ubediti, iako mu je Mili obećao: "Stoprocentno smo stabilni. Sve je u redu. Ali demokratija nekad može da bude neuredna".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG