Linkovi

Nova knjiga Boba Vudvorda prikazuje haos u Beloj kući


Bob Vudvord,
Bob Vudvord,

Nova knjiga legendarnog novinara Boba Vudvorda: "Strah: Tramp u Beloj kući", zasnovana na svedočenjima "insajdera" iz administracije, prikazuje američkog predsednika Donalda Trampa kao lidera opasno neupućenog u svetska pitanja, a njegovu Belu kuću kao disfunkcionalnu i razorno zaokupljenu unutrašnjim sporovima.

Vudvordova knjiga je zasnovana na stotinama sati intervjua sa ljudima koji su iz prve ruke učestvovali u Trampovom 20-mesečnom predsedništvu. Američki lider opisan je kao čovek opsednut krivičnom istragom pitanja da li je opstruirao pravdu pokušavajući da zaustavi istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

U jednom trenutku, kako piše Vudvord, ranije ove godine, Trampov advokat Džon Daud organizovao je, radi vežbe, simulirano ispitivanje Trampa o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i njegovim potezima na položaju predsednika ali se Tramp tako često spoticao u vezi sa činjenicama da bi na kraju izgubio kontrolu i razbesneo se.

“Ta stvar je prokleta prevara", rekao je Tramp o istrazi dok je vežba za svedočenje okončana njegovom rečenicom "Zaista ne želim da svedočim." Daud je, prema Vudvordu, rekao Trampu da će završiti u narandžastom zatvorskom odelu ako bude svedočio pred Malerom. Nekoliko meseci kasnije, kako navodi Vudvord, Tramp je rekao Daudu - "bio bih stvarno dobar svedok."

“Niste dobar svedok", odgovorio je Daud. "Gospodine predsedniče, bojim se da jednostavno ne mogu da vam pomognem". Sledećeg jutra, Daud je dao ostavku u timu Trampovih advokata.

Predsednikovi sadašnji advokati su mesecima pregovarali sa Malerovim pravnim timom koji želi da razgovara sa predsednikom ali nije postignut dogovor o tome. Trampov advokat Rudi Đulijani u više navrata je rekao da se plaši da će Tramp, ako bude svedočio pod zakletvom, biti uhvaćen u krivokletstvu - odnosno krivičnom delu laganja vlasti.

Vudvord, koji je pre više decenija, kao mladi reporter Vašington Posta napisao istraživačke članke o korupciji u Beloj kući, koji su doveli do ostavke predsednika Ričarda Niksona, poziva se na aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće koji vrlo negativno govore o Trampu, navodeći da ga nije zanimalo kako bi njegovi potezi na mestu predsednika mogli da ugroze svetsku bezbednost i da često nije upoznat sa opšte poznatim činjenicama.

Vudvordovi pokušaji da dobije intervju sa Trampom nisu urodili plodom, iako je predsednik, kasno, pokušao da razgovara sa novinarom nakon što je već završio rukopis knjige.

Autor, koji je jedan od urednika-saradnika Vašington Posta, citira šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija, koji Trampa naziva "idiotom" i "neuravnoteženim". Vudvord piše da je sekretar za odbranu Džim Matis opisivao Trampa kao nekoga ko ima mentalne sposobnosti "učenika petog ili šestog razreda."

"On je idiot. Nema svrhe pokušati da ga bilo šta ubediš. Potpuno je ispao iz koloseka. Ovo je opšte ludilo", rekao je Keli na jednom sastanku osoblja u svojoj kancelariji, kako prenosi Vudvord. "Ne znam zašto je bilo ko od nas ovde. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao."

Vudvord navodi da su saradnici često sklanjali dokumenta sa Trampovog stola u Ovalnoj kancelariji da bi ga sprečili da ih potpiše kako bi se sprovele akcije za koje su saradnici mislili da bi ugrozile svetsku bezbednost ili američke interese. Autor to opisuje kao "administrativni puč" i "nervni slom" izvršne grane vlasti.

Vudvord navodi da Tramp često ismeva svoje saradnike iza leđa, i da je tako jednom rekao da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster zbog načina na koji se oblači u jeftina odela izgleda kao "prodavac piva" a svog prvog šefa osoblja Rejnsa Pribusa je opisao kao "pacovčića koji trčkara unaokolo."

XS
SM
MD
LG