Linkovi

Bajden na završnici samita G7: Konflikt Zapada i Kine moguće izbeći


Predsednik SAD Džo Bajden govori tokom konferencije za štampu nakon samita Grupe sedam u Hirošimi, Japan, 21. maja 2023.

Završavajući trodnevni samit sa saveznicima Grupe sedam vodećih demokratija, američki predsednik Džo Bajden pokušao je da uveri Kinu da se sukob sa Zapadom može izbeći, iako G7 pojačava pritisak kako bi se suprotstavio rastućoj vojnoj i ekonomskoj bezbednosti Pekinga.

"Mislim da nema ničeg neizbežnog u ideji da mora doći do ovog sukoba" između Zapada i Pekinga, rekao je Bajden na nedeljnoj konferenciji za novinare u Hirošimi, u Japanu, na kraju samita.

Bajden je, međutim, podvukao da su G7 i drugi regionalni partneri usklađeni u suprotstavljanju agresiji Pekinga, uključujući potencijalnu invaziju Kine na Tajvan. "Mislim da smo ujedinjeniji nego što smo ikada bili na Pacifiku", rekao je on.

"Svi se slažemo da ćemo zadržati politiku Jedne Kine", rekao je Bajden, misleći na politiku prema kojoj Sjedinjene Države priznaju ali ne i podržavaju stav Pekinga da ima suverenitet nad Tajvanom. Prema toj politici, Vašington smatra status Tajvana nerešenim.

Biden Ends G7 Summit With Warning to China on Taiwan
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ni Kina ni Tajvan "ne mogu nezavisno da se izjasne šta će da urade, tačka", rekao je Bajden, misleći na status kvo oko Tajvana. "Mora postojati zajednički dogovoreni novi ishod."

Dok zapadni saveznici "ne očekuju da Tajvan samostalno proglasi nezavisnost", Bajden je upozorio Kinu da ne upada na ostrvo koje Peking smatra svojom otcepljenom pokrajinom.

"Postoji jasno razumevanje među većinom naših saveznika da bi, ako bi Kina delovala jednostrano, bilo odgovora", upozorio je on. "Bilo bi odgovora".

Bajdenovi komentari usledili su u trenutku kada G7 pooštravaju kritiku rastućih kineskih vojnih i ekonomskih pretnji bezbednosti.

U saopštenju G7, grupa je kritikovala Kinu zbog njene upotrebe "ekonomske prinude", militarizacije Južnog kineskog mora i "aktivnosti mešanja" usmerenih na podrivanje bezbednosti diplomata, integriteta demokratskih institucija i ekonomskog prosperiteta.

Peking je brzo uzvratio, optužujući G7 da koristi "pitanja koja se tiču Kine da je blati i napada i drsko se meša u njene unutrašnje stvari".

"Tajvan je kineski Tajvan", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju. "Rešavanje tajvanskog pitanja je stvar Kineza, stvar koju moraju da reše Kinezi".

Ujedinjeni po pitanju Ukrajine

Bajden je rekao da će G7 ostati jedinstven u podršci Ukrajini. "Nećemo se pokolebati", rekao je. "Putin neće slomiti našu odlučnost kako je mislio", dodao je Bajden, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kasnije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da odluke donete na samitu G7 u Hirošimi "imaju za cilj obuzdavanje i Rusije i Kine".

Bajden je u petak značajno podržao napore Kijeva da pojača svoje vazdušne snage u borbi protiv ruske agresije, rekavši u petak liderima G7 da sada podržava zajedničke savezničke programe obuke ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

Bajden je mesecima odbijao zahteve svog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog za isporučivanje aviona , delom zbog zabrinutosti da će takvo ofanzivno oružje eskalirati rat.

"Imam potpunu garanciju od Zelenskog da to neće iskoristiti da se presele na rusku geografsku teritoriju", rekao je on.

Vraćajući se u Vašington odmah nakon konferencije za novinare kako bi se pozabavio pregovorima o podizanju gornje granice američkog duga, Bajden je rekao: "U G7 je bilo vrlo malo diskusija o krizi".

"Svi oni znaju šta se dešava u vezi sa tim da li ćemo platiti dug ili ne", rekao je on, dodajući da "ne može da garantuje" da republikanci u Kongresu "neće iznuditi neplaćanje tako što će učiniti nešto nečuveno".

Bez dogovora o povećanju gornje granice duga, Sekretar za finansija SAD saopštio je da može da plaća račune samo do 1. juna.

Većina ekonomista se slaže da bi neplaćanje obaveza SAD bilo katastrofalno za finansijske sisteme na globalnom nivou.

XS
SM
MD
LG