Linkovi

Ministri inostranih poslova zemalja G7 naglasili zabrinutost zbog Rusije, Kine


Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori tokom konferencije za šampu na zatvaranu sastanaka ministara inostranih poslova zemala G7 u Karuizavi, Japan, 18. aprila 2023.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken govori tokom konferencije za šampu na zatvaranu sastanaka ministara inostranih poslova zemala G7 u Karuizavi, Japan, 18. aprila 2023.

TOKIO - Ministri spoljnih poslova Grupe sedam osudili su ruski rat u Ukrajini i istakli potrebu da se angažuju sa Kinom u rešavanju globalnih izazova, dok su zatvarali svoje sastanke u Japanu u utorak.

Ističući važnost saradnje sa Kinom na pitanjima kao što su klimatske promene i globalna zdravstvena bezbednost, ministri su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog akcija Kine u Istočnom i Južnom kineskom moru i njenog stava prema Tajvanu.

"Ponovo potvrđujemo važnost mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza kao neophodnog elementa bezbednosti i prosperiteta u međunarodnoj zajednici i pozivamo na mirno rešavanje pitanja preko moreuza", rekli su ministri.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u razgovorima sa svojim kolegama iz Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana da je došlo do "izuzetne konvergencije" u pogledu zabrinutosti oko Kine i onoga što se radi na rešavanju tih zabrinutosti.

Blinken je rekao novinarima da, u vezi sa zaustavljenim američko-kineskim diskusijama, Sjedinjene Države veruju da je "važno imati linije komunikacije, biti u mogućnosti da se uključi u širok spektar pitanja koja pokreću odnos".

"Očekujem da ćemo moći da napredujemo u tome, ali to zahteva da Kina jasno pokaže svoje namere u tome", rekao je Blinken.

Ministri G-7 su u svom saopćenju rekli da su posvećeni "pojačavanju sankcija Rusiji", a istovremeno koordiniraju kako bi osigurali da Rusija i drugi ne izbegnu te mere. Oni su takođe upozorili Rusiju na upotrebu nuklearnog ili hemijskog oružja i osudili rusku okupaciju nuklearne elektrane Zaporožja.

"Rusija mora odmah i bezuslovno da povuče sve snage i opremu iz Ukrajine", poručili su ministri. "Ponovo smo se danas obavezali da ćemo podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je to potrebno i da pružimo trajnu bezbednosnu, ekonomsku i institucionalnu podršku kako bismo pomogli Ukrajini da se odbrani, obezbedi svoju slobodnu i demokratsku budućnost i odvrati buduću rusku agresiju".

Blinken je rekao da će članice G-7 "podsetiti svet ko je agresor, a ko žrtva" u sukobu koji je Rusija započela svojom invazijom na Ukrajinu prošle godine. On je takođe rekao da Rusija krši svoja obećanja blokirajući ukrajinski izvoz žitarica i sprečavajući da žito stigne u delove sveta gde je preko potrebno.

Što se tiče Irana, ministri G-7 izrazili su zabrinutost zbog, kako su nazvali, iranskih "kontinuiranih destabilizujućih aktivnosti" i pozvali Iran da prestane da isporučuje bespilotne letelice ruskim snagama koje ih koriste za izvođenje napada u Ukrajini.

"I dalje smo duboko zabrinuti zbog nesmanjene eskalacije iranskog nuklearnog programa, koji nema kredibilno civilno opravdanje i dovodi ga opasno blizu stvarnih aktivnosti povezanim sa oružjem", rekli su ministri dok su pozvali Iran da ispuni svoje obaveze o neširenju nuklearnog oružja.

Ministri G-7 su takođe rekli da su zabrinuti zbog Avganistana i talibanskih lidera u zemlji, rekavši da "osuđuju talibanske sistematske zloupotrebe ljudskih prava žena i devojčica i diskriminaciju pripadnika verskih i etničkih manjina".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG