Linkovi

Zelenski sa liderima G7 u Japanu; Prigožin: Vojska ostavila Vagner bez zaštite u Bahmutu


Predsednik Ukrajije Volodimir Zelenski govori putem video linka tokom ceremonije otvaranja samita Saveta Evrope u Rejkeviku, Island, 16. maja 2023.
Predsednik Ukrajije Volodimir Zelenski govori putem video linka tokom ceremonije otvaranja samita Saveta Evrope u Rejkeviku, Island, 16. maja 2023.

Lideri Grupe sedam koji se sastaju u Hirošimi, u Japanu, kasnije ove nedelje, trebalo bi da razgovaraju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bela kuća.

"Očekujemo neku vrstu angažmana između lidera G-7 i predsednika Zelenskog", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima tokom leta avionom Er fors 1 na putu za Enkoridž na Aljasci, i daje ka Japanu. "Parametri toga se još razrađuju".

Više od godinu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, sastanak G-7 će se fokusirati na podršku odbrani Ukraine i jačanje ekonomskog pritiska na Rusiju. Salivan je rekao da će se samit fokusirati na implementaciju i primenu sankcija, zatvaranje mreža za utaju i zatvaranje rupa u zakonu.

"SAD će imati paket sankcija pridodat izjavom G-7 koja će se usredsrediti na ovo pitanje sprovođenja", rekao je on.

Raketni napadi

Rusija je ispalila više od 30 krstarećih raketa na različite delove Ukrajine, a ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 29 od njih, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Jedna osoba je poginula a dve su ranjene kada je ruski projektil udario industrijsku zgradu u južnom regionu Odesa, saopštio je portparol regionalne vojne administracije Serhij Bračuk.

U Kijevu, šef kijevske vojne administracije, Sergej Popko, rekao je da su ukrajinske snage oborile sve ruske rakete usmerene na region. Popko je rekao da su krhotine koje su padale izazvale požare u nekoliko oblasti oko Kijeva.

Prigožin: Jedinice Ministarstva odbrane se povuke, otkrile nam bokove

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner, optužio je u četvrtak jedinice redovne ruske vojske da su se povukle 570 metara severno od grada Bahmuta na istoku Ukrajine, ostavljajući bokove sopstvenih boraca otkrivenim.

Rojters nije bio u mogućnosti da potvrdi njegovu tvrdnju, a rusko ministarstvo odbrane nije odmah komentarisalo tvrdnje.

Snage Vagnera predvodile su napad na Bahmut, uz određenu podršku regularne vojske poslednjih meseci. u jednoj od najkrvavijih i najdužih bitaka u ratu koji Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Čovek sadi suncokret u svojoj bašti u blizini oštećenog ruskog tenka i njegove otkinute kupole u selu Velika Dimerka, Kijevska oblast, Ukrajina, 17. maj 2023.
Čovek sadi suncokret u svojoj bašti u blizini oštećenog ruskog tenka i njegove otkinute kupole u selu Velika Dimerka, Kijevska oblast, Ukrajina, 17. maj 2023.

Prigožin, koji je više puta optuživao vrh ruske vojske da ne čini dovoljno da podrži njegove ljude, zatražio je od ministarstva odbrane da učini sve što je u njihovoj moći da zaštiti bokove u Bahmutu nakon, kako je naveo, povlačenja.

"Nažalost, jedinice ruskog Ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara severno od Bahmuta, otkrivajući naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci.

"Apelujem na najviše rukovodstvo Ministarstva odbrane – javno – jer se moja pisma ne čitaju", rekao je Prigožin.

"Molim vas da ne odustajete od bokova", rekao je on obraćajući se ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i Valeriju Gerasimovu, načelniku Generalštaba.

Vagner tvrdi da je zauzeo veći deo uništenog grada - iako uz ogromnu ljudsku cenu. Ali Ukrajina saopštava da su njene snage poslednjih dana ponovo zauzele teritoriju oko Bahmuta.

Moskva vidi Bahmut, grad sa sa predratnim stanovništvom od 70.000 , kao potencijalnu odskočnu dasku ka osvajanju ostatka istočnog industrijskog regiona Donbasa koji se graniči sa Rusijom.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG