Linkovi

Obama i stotine Amerikanaca na ruskoj crnoj listi


Moskva, Rusija
Moskva, Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u petak da je bivši predsednik Barak Obama među 500 američkih državljana kojima će biti uvedena zabrana (ulaska), u reakciji na najnoviju rundu sankcija koju je objavio Vašington.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je Rusija odbila najnoviji zahtev SAD-a za konzularni pristup uhapšenom novinaru Vol Strit žurnala, Evanu Gerškoviču, koji je uhapšen u martu zbog sumnje da je špijunirao.

Taj korak rezultat je odbbijanja SAD-a prošlog meseca da odobri vize medijima koji su putovali sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u UN, navodi se u saopštenju.

"Vašington je trebalo odavno da nauči da nijedan neprijateljski napad na Rusiju neće proći nekažnjen", dodaje se.

Ranije u petak, Sjedinjene Države su najavile kaznene mere protiv više od 300 pojedinaca i entiteta, sa ciljem da kazne Rusiju za njenu invaziju na Ukrajinu.

Rusija je petak izdala i nalog za hapšenje tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji je u martu pripremio optužnicu protiv predsednika Vladimira Putina za ratne zločine, objavili su u petak ruski mediji.

Britanski tužilac Karim Kan je na potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, objavila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na bazu podataka ministarstva.

Moskva je otvorila slučajeve protiv Kana i trojice sudija MKS-a 20. marta, nekoliko dana nakon što je izdata naredba za Putinovo hapšenje.

MKS i njegova kancelarija tužioca nisu imali komentar.

MKS je naredio hapšenje Putina i ruske ombudsmanke za dečija prava Marije Lvove-Belove pod optužbom za ratne zločine vezane za otmicu ukrajinske dece.

Rusija nije krila program kojim je dovela hiljade ukrajinske dece u Rusiju, već ga predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu onih koji su napušteni u zoni sukoba.

Rusija i Putin poriču da su počinili ratne zločine tokom, kako je Kremlj naziva, specijalne vojne operacie u Ukrajini, rekavši da su oni zapravo žrtve zapadne agresije i laži.

XS
SM
MD
LG