Linkovi

Ponovo obustavljeni pregovori demokrata i republikanaca o granici zaduživanja


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Pregovori republikanaca u Predstavničkom domu i administracije predsjednika Džoa Bajdena o podizanju granice zaduživanja i dalje su bez uspjeha. Nakon što su u petak obustavili pregovore, pa ih neočekivano ponovo nastavili, pregovarači su navečee ponovo prekinuli razgovore.

Dvije strane nemaju mnogo vremena da se dogovore o podizanju limita do kojeg zemlja može da se zadužuje, koji je trenutno 31 hiljadu 400 milijardi dolara. U slučaju izostanka dogovora, Amerika bi mogla da dođe u potencijalno katastrofalnu situaciju da ne može da isplaćuje finansijske obaveze. Sekretarijat za finansije je upozorio da bi vlada već 1. juna mogla da bude u poziciji da ne može da plaća račune.

"Sve dok ljudi ne budu spremni na teške razgovore o tome kako možem da krenemo naprijed i uradimo ispravnu stvar, nećemo ovdje sjedjeti i razgovarati", rekao je novinarima republikanski kongresmen Garet Grejvs, kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti imenovao za glavnog pregovarača.

Pregovarači Bijele kuće Šalanda Jang i Stiv Riketi rekli su novinarima posle sastanka da će reagovati u zavisnosti od situacije, prenijeli su novinari televizijskih mreža NBC i ABC.

Iz Bijele kuće je saopšteno da između dvije strane "postoje razlike u pogledu budžetskih pitanja" i da će "razgovori biti teški".

"Predsjednik ulaže velike napore u razumno dvopartijesko rešenje koje može da bude usvojeno u Predstavničkom domu i Senatu", rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Mekarti je rekao da još nema napretka, kada je riječ o potezima Bijele kuće u pregovorima, i da se naredne godine "ne može trošiti više novca".

Republikanci kontrolišu donji, a demokrate gornji dom Kongresa, zbog čega je teško postići dogovor koji bi podržao dovoljan broj članova iz obje stranke.

Republikanci su zauzeli čvrst stav u pregovorima i traže velike budžetske rezove u zamjenu za podizanje granice zaduživanja.

Bajden u međuvremenu prisustvuje samitu G7 u Japanu, a republikanci ga kritikuju što je odlučio da ne otkazuje posjetu dok traju pregovori.

"Predsjednik je mjesecima čekao prije nego što je pristao da pregovara sa predsjedavajućim Mekartijem o budžetu. Samo njih dvojica mogu da postignu sporazum. Krajnje je vrijeme za predsjednika da se uozbilji", tvitovao je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Kongres mora redovno da podiže granicu zaduživanja, da bi se pokrili prethodno odobreni troškovi i poreske olakšice. Izostanak dogovora o tom pitanju potresao bi i svjetsku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG