Linkovi

SAD i G7 pooštrili sankcije Rusiji, Bajden podržao obuku Ukrajinaca za F-16


Predsednik SAD Džo Bajden u razgovoru sa premijerom Japana pred samit lidera Grupe 7 najrazvijenijih država sveta u Hirošimi (Foto: Reuters/Kiyoshi Ota/Pool)
Predsednik SAD Džo Bajden u razgovoru sa premijerom Japana pred samit lidera Grupe 7 najrazvijenijih država sveta u Hirošimi (Foto: Reuters/Kiyoshi Ota/Pool)

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena stavila je na crnu listu 71 kompaniju zbog podrške Rusiji i sankcionisala još stotine pojedinaca i entiteta, ubrzo pošto je Grupa 7 najrazvijenijih zemalja sveta najavila uvođenje novih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Bajden je u Japanu takođe podržao plan da se ukrajinski piloti obučavaju na američkim borbenim avionima.

Potez američkog Sekretarijata za finansije usmeren je protiv podrške ruskoj vojsci i proširuje obim kontole izvoza na Rusiju i Bjelorusiju.

Kontrola izvoza odnosi se na naftne i gasne projekte u Rusiji i Bjelorusiji, saopštio je ovaj sekretarijat. Među sankcionisanima su fabrike za remont aviona i proizvodnju rezervnih delova, proizvođači baruta, traktora, automobila, brodogradilišta, kao i inženjerski centri u Rusiji.

Kako je navedeno, sankcije su osmišljene da naštete ruskoj industrijskoj bazi i njenim sposobnostima da podrže rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Američki sekretarijat za finansije takođe je uveo sankcije protiv 22 osobe i 104 entiteta iz više od 20 zemalja ili jurisdikcija, uključujući kompanije koje uvoze, šalju ili proizvode elektronske komponente, poluprovodnike i mikroelektroniku za Rusiju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je meta novih mera međunarodna mreža koja obezbeđuje komponente za ruski entitet odgovoran za proizvodnju dronova Orlan, koje ruske snage koriste u Ukrajini.

U okviru obračuna sa izbegavanjem sankcija koje su uvedene Rusiji, sekretarijat je takođe sankcionisao pojedince i entitete u Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu.

Među sankcionisanima su mreže za nabavku ruskih obaveštajnih službi, uključujući u Lihtenštajnu i Holandiji. Kaznene mere uvedene su i Stranoj obaveštajnoj službi Ruske Federacije.

Sekretarijat za finansije uveo je sankcije i ruskim energetskim obrazovnim i istraživačkim institucijama. Stejt department je pak sankcionisao ili blokirao imovinu gotovo 200 pojedinaca, entiteta, plovila i letelica i uveo sankcije najvećem proizvođaču zlata u Rusiji. Takođe je sankcionisao dve iranske špediterske kompanije, jednog lučkog operatera i pomorsku službu zbog produbljivanja odnosa Rusije i Irana.

Sjedinjene Države i koalicija od 37 zemalja, bez Srbije, uvele su sankcije i kontrolu izvoza u Rusiju – zbog njenog pokretanja invazije na Ukrajinu. Novi potezi usledili su pošto su se Sjedinjene Države i ostale razvijene ekonomije usaglasile da pooštre sankcije tokom samite G7 u Japanu, kao i da ojačaju efikasnost postojećih finansijskih kaznenim mera.

"Naša podrška za Ukrajinu neće posustati", naveli su lideri G7 u saopštenju objavljenom posle sastanaka iza zatvorenih vrata. Obećali su i da će se "zajedno suprostaviti ruskom nelegalnom, neopravdanom i ničim izazvanom ratu agresije protiv Ukrajine.

"Rusija je počela ovaj rat i može da ga okonča", poručili su lideri G7.

Zelenski na samitu tokom vikenda

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovaće samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi ovog vikenda, saopštili su ukrajinski i zapadni zvaničnici, što se tumači kao novi pritisak na Rusiju.

Zelenski će samitu prisustvovati u nedelju, dok u petak prisustvuje samitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji.

"Tamo će se odlučivati o veoma važnim stvarima“, rekao je Oleksi Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, i dodao da je prisustvo Zelenskog „apsolutno neophodno za odbranu ukrajinskih interesa“.

Očekuje se da će članice G7 - SAD, Japan, Nemačka, Britanija, Francuska, Kanada i Italija - raspravljati o strategiji o sukobu koji traje više od godinu dana i koji ne pokazuje znake popuštanja.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je izabrao Hirošimu za samit kako bi pažnju usmerio na kontrolu naoružanja.

Hirošima i Nagasaki, uništeni su nuklearnim napadima SAD pre 78 godina, kojim je okončan Drugi svetski rat.

Školska deca su liderima G7 uručila vence, a zatim su ih svečano položili na gradski spomenik mira.

"Sa emocijama i saosećanjem, na nama je da doprinesemo dužnosti sećanja na žrtve Hirošime i da delujemo u korist mira, jedine borbe koja zaslužuje da se vodi", napisao je francuski predsednik Emanuel Makron u spomen-knjizi.

Očekuju se nove mere i pojedinačnih država članica Grupe 7.

Britanija je objavila zabranu ruskih dijamanata i uvoza metala iz Rusije, uključujući bakar, aluminijum i nikl, kao podršku Ukrajini.

Takođe će ciljati sankcijama dodatnih 86 ljudi i kompanija iz Putinovog vojno-industrijskog kompleksa, navodi se u saopštenju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Evropa takođe ograničiti prodaju ruskih dijamanata.

Rusija je rekla da je spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal za odbranu svog „teritorijalnog integriteta“ ako bude potrebno.

Zeleno svetlo za obuku na F-16

Predsednik SAD u petak je podržao planove da se ukrajinski piloti obuče na američkim borbenim avionima F-16, saopštio je visoki zvaničnik administracije.

Obuka bi bila održana u Evropi i verovatno će početi narednih nedelja. Međutim, Bajden je liderima G7 rekao da će odluka kada, koliko i ko će Ukrajini poslati lovce četvrte generacije biti doneta narednih meseci dok je obuka u toku.

Zelenski je više puta tražio zapadne borbene avione da bi ojačao odbranu protiv ruskih snaga, ali do sada je nailazio na skepticizam u SAD da bi to preokrenulo situaciju u ratu.

Sada, kada je Ukrajina ojačala vazdušnu odbranu zahvaljujući zapadnim sistemima, zvaničnici veruju da bi avioni mogli da budu korisni u borbama i ključni za dugoročnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG