Linkovi

Vašington menja stav o tehnološkim gigantima


Izvršni direktori četiri američke tehnološke kompanije polažu zakletvu uoči svedočenja u Kongresu, putem video konferencije
Izvršni direktori četiri američke tehnološke kompanije polažu zakletvu uoči svedočenja u Kongresu, putem video konferencije

Lideri četiri najveće američke tehnološke kompanije – Amazona, Epla, Fejsbuka i Gugla u srijedu su u Kongresu odgovarali na pitanja o tome da li svoju dominaciju na tržištu koriste da uguše konkurenciju.

Izvršni direktori četiri tehnološka giganta, Amazona, E pla, Fesbuka i Gudla svjedočili su pod zakletvom – putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa – o tome kako njihove kompanije operišu na tržištu.

Gugl, Fejsbuk, Elp i Amazon su pod istragom Pododbora za borbu protiv monopola, Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, zbog načina na koji koriste dominaciju na tržištu da bi ugušili konkurenciju.

“Naša dokumenta pokazuju da je Gugl prerastao iz prolaza za ostatak interneta u ograđeni vrt gdje se korisnici drže na sajtovima te kompanije”, rekao je predsedavajući pododbora, demokratski kongresmen Dejvid Sisilin.

“Zašto ne bi trebalo odvojiti Instagram u zasebnu kompaniju”, upitao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Džerold Nedler.

Direktori tehnoloških kompanije branili su se od optužbi.

“Sada bi izgledalo očigledno da će Instagram dostići trenutni nivo, ali je u prošlosti to bilo daleko od očiglednog. Riječ je o uspješnoj američkoj priči”, odgovorio je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg.

“Usredsređeni smo na to da korisnicima damo informacije koje traže. Naporno radimo da bi stekli njihovo povjerenje. Znamo da je vrlo lako doći do konkurencije”, naglasio je izvršni direktor Gugla Sundar Pičai.

Pretres su pratili kritičari, regulatori, korisnici i partneri tehnoloških giganata čiji su izvršni direktori - kako smatra profesor prava Danijel Krejn – bili pripremljeni.

“Sva četvorica su bila spremna da brane svoje kompanije i da objasne zašto su one dobre za Ameriku i da nisu prekršili zakone protiv monopola. Epl recimo nema tržišnu moć ni na jednom relevantnom tržištu”.

Međutim, sa pretresa je poslat snažan signal da se u Vašingtonu promijenio stav o krivičnom gonjenju tih kompanija zbog kršenja zakona protiv monopola, kaže Vilijam Kovačik, bivši komesar Federalne komisije za trgovinu, a sada profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington. Članovi Kongresa šalju poruku regulatorima da preduzmu akciju, smatra Kovačik.

“Očekujemo agresivniji i ambiciozniji pristup nadležnih službi kada je riječ o novim slučajevima. i nije važno da li će izgubiti neki slučaj pred sudom”.

Članovi Kongresa bi takođe mogli da pooštre zakone protiv monopola.

“Dobićemo prijedlog novog regulatornog okvira, ili novu regulative za platforme ili će Federalnoj komisiji za trgovinu biti naloženo da ih reguliše na različite načine”, smatra Kovačik.

Petosatni pretres okončan je ocjenom predsjedavajućeg da tehnološke kompanije drže monopol. Njihovi direktori sada čekaju da vide kakve će posljedice kritičniji stav Vašingtona imati po njihovo poslovanje.

XS
SM
MD
LG