Linkovi

Bela kuća odala poštu 500.000 Amerikanaca umrlih od Kovida 19


Američki predsednik Džo Bajden sa suprugom Džil i potpredsednica Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofom na komemoraciji za pola miliona Amerikanaca umrlih od Kovida 19, 22. februara 2021.
Američki predsednik Džo Bajden sa suprugom Džil i potpredsednica Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofom na komemoraciji za pola miliona Amerikanaca umrlih od Kovida 19, 22. februara 2021.

Minutom ćutanja, uz 500 upaljenih sveća, na stepenicama Bele kuće predsednik Džo Bajden, prva dama Džil Bajden, potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Elmhof odali su poštu 500.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa. Predsednik Bajden prethodno se obratio naciji povodom sumornog broja žrtava pandemije.

"Danas obeležavamo sumorni, užasni trenutak - 500.071 mrtvih. Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini ove pandemije nego u Prvom i Drugom svetskom ratu i Vijetnamskom ratu - zajedno", izjavio je predsednik SAD.

“Izgubili smo više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svetu", dodao je Bajden. "Ali dok konstatujemo razmere masovne smrti u Americi, sećamo se svake pojedinačne osobe i života koji su vodili."

"Kao nacija, ne možemo da prihvatimo tako surovu sudbinu. Iako se već dugo borimo sa ovom pandemijom, ne smemo da otupimo na tugu".

Bajden je, takođe, pozvao Amerikance da nastave da nose maske, poštuju pravila društvenog distanciranja i prime vakcine kada dođe red na njih.

"Moramo da okončamo politiku dezinformacija koja je podelila porodice, zajednice i zemlju. To je već koštalo zemlju suviše mnogo života", rekao je. "Moramo da se borimo hajedno - kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države."

Predsednik Bajden je naredio da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama do sumraka, 26. februara. Zvona na Nacionalnoj katedrali u ponedeljak su se oglasila 500 puta, u znak žalosti za preminulima.

ARHIVA - Romelija Navaro oprašta se od supruga Antonia u bolnici u Fulertonu, u Kaliforniji, 31. jul 2020. (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Romelija Navaro oprašta se od supruga Antonia u bolnici u Fulertonu, u Kaliforniji, 31. jul 2020. (Foto: AP/Jae C. Hong)

Broj umrlih od koronavirusa u SAD premašio je pola miliona, nešto više od godinu dana nakon što je pandemija odnela prve živote u okrugu Santa Klara u Kaliforniji. To je više nego bilo gde drugde u svetu, pokazuju podaci istraživačkog centra univerziteta Džons Hopkins.

U Americi, u kojoj živi 4 odsto svetske populacije, registrovano je 20 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva od Kovida 19 na globalnom nivou, prenosi Rojters.

U SAD je takođe jedna od najvećih stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika. Pola miliona žrtava koronavirusa približno je jednako ukupnom broju Amerikanaca koji su poginuli u Drugog svetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu, prenosi agencija Asošijeted pres.

Uprkos vakcinaciji, model Univerziteta Vašington predviđa da će do 1. juna od Kovida 19 umreti više od 589.000 ljudi.

"Prošli smo gore nego bilo koja druga zemlja, a veoma smo razvijeni i bogati. Bilo je loše ranije, loše je i sada. Setite se kada smo tokom prošle zime i ranog proljeća govorili da bi broj žrtava mogao da dostigne 240.000, ljudi su mislili da preuveličavamo. A sada imamo 500.000 žrtava. To je neverovatna cifra", rekao je vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči za televizijsku mrežu ABC.

List Njujork tajms je u nedelju na naslovnoj strani objavio skoro 500 hiljada tačkica, koje predstavljaju umrle od koronavirusa.

SAD su globalni lider i u broju zaraženih, sa više od 28 miliona obolelih od Kovida 19. Međutim, broj zaraženih od koronavirusa i hospitalizacija pao je širom zemlje.

U toku je kampanja vakcinacije, a za sada je najmanje jednu dozu primilo oko 15 odsto populacije. Ako se trenutni tempo vakcinacije u SAD nastavi, biće potrebno više od devet meseci ili do kraja novembra da se vakciniše 75 odsto populacije.

Kakva je situacija u Evropi?

Italija je 2020. bila prva zemlja van Azije koja je potvrdila prisustvo koronavirusa.

Papa Franja i predsednik Serđo Matarela su u nedelju obeležili godišnjicu osnivanjem Dana zdravstvenih radnika, kojim se odaje pošta lekarima, medicinskim sestrama i ostalima zaposlenim u zdravstvu.

Evropske zemlje imaju probleme sa tempom vakcinacije i distribucijom vakcina zbog spora sa Astra Zenekom, a potom i dezinformacija o nebezbednosti i neefikasnosti vakcine.

Istraživanje nemačkog instituta Robert Koh pokazalo je da je od naručenih 736 hiljada doza Astra Zenekine vakcine upotrebljeno samo 64.869. Mnogi, među kojima su i zdravstveni radnici, odbijaju vakcinu Astra Zeneke, dok zvaničnici tvrde da je bezbedna.

U Velikoj Britaniji se koristi vakcina Astra Zeneke, a prvu dozu primilo je skoro 23,9 odsto populacije.

"Virus se raširio zahvaljujući siromaštvu, diskriminaciji, uništavanju prirodne sredine i nepoštovanju ljudskih prava, sve je to stvorilo velike slabosti u našim društvima", napisao je Generalni sekretar UN Antonio Gutereš."Efikasan odgovor na pandemiju mora biti zasnovan na solidarnosti i saradnji. Autoritarizam, nacionalizam i podele nemaju smisla kada je pretnja globalna".

Direktor Instituta za serume u Indiji upozorio je lidere zemalja da "možda neće dobiti vakcine na vreme, jer je kompaniji rečeno da na prvo mesto stavi velike potrebe u Indiji, a da sa tim usklađuje i ostatak sveta".

U Indiji je zaraženo više od 11 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG