Linkovi

Snežne oluje u SAD omele isporuku vakcina protiv Kovida


Ljudi čekaju u redu na otvaranje mobilne Kovid klinike u Filadelfiji 19. februara 2021.

Velike zimske oluje, ekstremne hladnoće i prekidi u snabedavnju strujom zatvorili su više od 2.000 mesta za vakcinaciju i odložili isporuku šest miliona doza vakcina u svih 50 država prošle nedelje, rekao je viši savetnik Bele kuće Endi Slavit u brifingu za novinarima u petak.

Ekstremno vreme proširilo se velikim delovima Sjedinjenih Država od 14. februara.

Obilne snežne padavine i rekordno niske temperature pogodile su Oklahomu i Arkansas i izazvale nestanak struje širom Teksasa.

Oluje su sprečile napore Bajdenove administracije da se pojača isporuka vakcina. Ranije tokom meseca, u proseku je isporučivano više od 1,5 miliona doza dnevno.

Preliminarni podaci od prošle nedelje pokazuju nagli pad, ali potpuni brojevi još nisu dostupni.

Vreme je odložilo posetu predsednika Džoa Bajdena Kalamazuu, Mičigian, fabrici za proizvodnju vakcina proizvođača lekova Fajzer od četvrtka do petka.

Vremenske prilike se poboljšavaju i isporuke se vraćaju na pravi put, sa 1,4 miliona doza koje se isporučuju u petak, rekao je Slavit, ali biće potrebno vreme da se sve pročisti za bekap.

"Predviđamo da će sve zaostale doze biti isporučene u narednih nedelju dana, a većina će biti isporučena u narednih nekoliko dana", rekao je on.

Vreme je uzrokovalo smetnje u čitavom lancu snabdevanja, rekao je Slavit.

Postrojenja za pakovanje vakcina farmaceutske kompanije Moderna izbačena su iz pogona zbog zimske oluje.

"Čiste se putevi kako bi radna snaga napustila svoje domove", rekao je Slavit. "Oni rade od danas do nedelje kako bi zapakovali zaostale porudbžine".

Zatvaranje puteva zadržavalo je isporuke između mesta proizvodnje, distribucije i otpreme.

A radnici u sve tri glavne brodarske kompanije, UPS, FedEk i Mekeson, zatrpani su snegom, dodao je, što je zadržalo isporuku.

Vakcine iz Moderne i Fajzer BioNTeka se moraju držati na izuetno niskim temperaturama dok se skladište, ali Slavit je u četvrtak rekao CNN-u da "nijedna vakcina nije pokvarena" zbog kašnjenja.

"Vakcine su zdrave i čitave u našim fabrikama i na čvorištima, spremne za isporuku čim to vreme dozvoli", rekao je novinarima u petak.

Prekidi su bili dovoljno ozbiljni da guverner Masačusesa Čarli Bejker razgovara o slanju državne Nacionalne garde za spasavanje doza zarobljenih u Kentukiju i Tenesiju.

Nakon što su savezni zvaničnici preneli 135.000 doza u državu, Bejkerova portparolka Kejt Rili rekla je u petak da guverner "ceni napore uložene da bi ova kritična pošiljka bila ovde i da trenutno ne predviđa dodatna kašnjenja od strane federalne lade za isporuke vakcina".

Slavit je rekao da federalna vlada traži da vakcinatori produže radno vreme i ponude dodatne termine kako bi ih sustigli.

"Moći ćemo to da sustignemo, ali shvatamo da će to značiti da tražimo više ljudi", rekao je.

XS
SM
MD
LG