Linkovi

FBI prijavio više od 7.000 slučajeva zločina iz mržnje, eksperti upozoravaju da ih je više


Čovek slika preko rasističkih grafita na zidu džamije u Rozvilu u Kaliforniji, 1. februar 2017. (Foto: AP/Rich Pedroncelli)
Čovek slika preko rasističkih grafita na zidu džamije u Rozvilu u Kaliforniji, 1. februar 2017. (Foto: AP/Rich Pedroncelli)

Federalni istražni biro (FBI) u ponedeljak je saopštio da je prošle godine primio više od 7.000 izveštaja o zločinima iz mržnje, iako hiljade policijskih uprava širom zemlje nisu unele bilo kakve podatke u novi sistem biroa za prijavljivanje kriminalnih aktivnosti.

U svom godišnjem izveštaju, FBI je naveo da je u Sjedinjenim Državama 2021. godine bilo 7.262 slu zločina iz mržnje. Poređenja radi, u 2020. godini bilo je 8.263 krivičnih dela motivisanih predrasudama.

Međutim, te cifre ne nagoveštavaju pad broja zločina iz mržnje na godišnjem nivou, upozorili su zvaničnici FBI, ističući da oko 4.000 agencija za sprovođenje zakona, uključujući nekoliko najvećih policijskih uprava u zemlji, nije uspelo da pređe na FBI-jev Nacionalni sistem izveštavanja zasnovan na incidentima (NIBRS).

"Iako su statistički podaci o zločinima iz mržnje koji su nam prijavljeni u 2021. godini niži, broj tih slučajeva ukupno se ne smanjuju, što znači da agencije koje prijavljuju nama, prijavljuju povećanje broja krivičnih dela iz mržnje", izjavio je jedan zvaničnik FBI pre objavljivanja izveštaja.

Upitan da li izveštaj čini bilo kakvo poređenje između dve godine besmislenim, zvaničnik je rekao: „Dok ne vidimo povećano učešće agencija za sprovođenje zakona i ne priznamo da je to tranziciona godina, to bi bilo tačno".

Policija, političari, eksperti i lokalni lideri koriste godišnji izveštaj FBI-a ja kao meru zločina iz mržnje u Americi.

FBI izveštava o tim krivičnim delima od 1991. godine, koristeći sistem za prikupljanje podataka koji je stvoren 1920-ih.

Iako je FBI uveo sveobuhvatniji sistem osamdesetih i počeo da preko njega prikuplja podatke o kriminalu poslednjih godina, tek prošle godine je zahtevano od svih agencija da pređu na taj sistem.

FBI je objasnio da NIBRS sadrži više detalja o kontekstu kriminala, uključujući dan i vreme zločina i odnos žrtve prema počiniocu, što omogućava policijskim snagama da se bore efikasnije protiv kriminala.

Međutim, mnoge policijske agencije sporo su usvojile mehanizam. Od više od 18 hiljada agencija za sprovođenje zakona, 11.834 je prošle godine poslalo podatke u sistem, što predstavlja stopu učešća od oko 65 odsto, u poređenju sa 93 odsto u starom sistemu 2020. godine.

Pošto skoro trećina policijskih agencija prošle godine nije prijavila nikakve podatke, "to je najnepotpuniji izveštaj od početka programa prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje pre više decenija“, rekao je Brajan Levin, direktor Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma na Kalifornijskom državnom univerzitetu San Bernardino i ekspert za zločine iz mržnje.

On procenjuje da je najnoviji izveštaj FBI isključio više od 2.000 slučajeva zločina iz mržnje samo u Kaliforniji i Njujorku.

"FBI je izbrojao samo 73 zločina iz mržnje u Kaliforniji, koristeći 15 od 740 agencija, dok je kalifornijski državni tužilac pokazao preko 1.700 slučajeva", rekao je Levin.

"Isključivanje incidenata u Njujorku i Kaliforniji samo nagoveštava da je 2021. bilo više od 9.000 zločina iz mržnje, što predstavlja tek drugi put da je pređena ta cifra od kako je FBI počeo da prikuplja podatke pre više od tri decenije", rekao je Levin, ističući da izveštaj treba da se izmeni.

Zvaničnici FBI-a nisu rekli da li planiraju da ažuriraju podatke. Međutim, oni su naglasili da rade sa policijskim agencijama na poboljšanju njihovog učešća.

Učešće policijskih agencija u izveštaju FBI za 2022. godinu, koji će biti objavljen krajem sledeće godine, već je premašilo nivo 2021. godine, sa 12.221 odeljenjem koja su učestvovala do 1. decembra, rekao je zvaničnik FBI.

FBI definiše zločin iz mržnje kao krivično delo "motivisano, u potpunosti ili delimično, predrasudama počinitelja prema rasi, religiji, invalidnosti, seksualnoj orijentaciji, etničkoj pripadnosti, polu ili rodnom identitetu."

Pod Bajdenovom administracijom, Sekretarijat za provosuđe označio je borbu protiv zločina iz mržnje kao prioritet - više od 60 osoba je optuženo, a doneto je 55 presuda.

"Statistički podaci o zločininima iz mržnje FBI-a 2021 su podsetnik na potrebu da nastavimo naše snažne napore da rešimo to sveprisutno pitanje u Americi", navodi se u saopštenju pomoćnice državnog tužioca Vanite Gupte. "Sekretarijat za pravosuđe nastavlja da sarađuje sa nacionalnim policijskim agencijama da bi se povećalo prijavljivanje zločina iz mržnje FBI-u, kako bi se osiguralo da imamo podatke koji će pomoći da se oni precizno identifikuju i spreče."

XS
SM
MD
LG