Linkovi

Osumnjičeni za masovno ubistvo u Koloradu optužen za zločine iz mržnje


Fotografije žrtava masovnog ubistva u gej klubu u Kolorado Springsu (Foto: AP/David Zalubowski)
Fotografije žrtava masovnog ubistva u gej klubu u Kolorado Springsu (Foto: AP/David Zalubowski)

Protiv osumnjičenog za napad u gej klubu u Kolorado Springsu, u kojem je ubijeno pet osoba a ranjeno 17, u utorak je podignuta optužnica od 305 tačaka, među kojima su zločini iz mržnje i ubistvo.

Istražitelji su saopštili da je 22-godišnji Anderson Li Oldrič ušao u Klub Q, u kojem se okupljaju pripadnici LGBTQ zajednice u uglavnom konzervativnom Kolorado Springsu, nešto prije ponoći 19. novembra i počeo da puca iz poluautomatske puške. Napad su zaustavili gosti kluba koji su savladali Oldriča.

Oldrič je držan u pritvoru po optužbama za zločin iz mržnje, ali su tužioci prethodno naveli da nisu sigurni da li će ostati pri tome i da je potrebno da procijene da li ima dovoljno dokaza da je počinjeno krivično djelo motivisano predrasudama.

Okružni tužilac Majkl Alen rekao je da optužbe za ubistvo predviđaju najoštriju kaznu - vjerovano doživotnu kaznu zatvora - ali je naglasio da je važno da se zajednici pokaže da se zločini iz mržnje neće tolerisati, ako budu postojali dokazi da su počinjeni.

Alen nije iznio detalje optužbi na sudskom pretresu u utorak, ali je rekao da obuhvataju "mnoge tačke zločina motivisanih predrasudama".

Na kasnijoj konferenciji za novinare, odbio je da govori o tome koje su dokaze tužioci pronašli da potkrijepe optužbe za zločine iz mržnje.

“Nećemo tolerisati poteze protiv članova zajednice zasnovane na njihovom seksualnom identitetu. Pripadnici te zajednice se predugo maltretiraju, zastrašuju i zlostavljaju", poručio je Alen.

Oldriča je, prema sudskim dokumentima, uhapsila policija u klubu. Prema izjavama očevidaca, Oldrič je prvo pucao na okupljene za šankom, a zatim na goste koji su plesali.

Više od godinu prije napada, uhapšen je po optužbi da je prijetio bombom, što je dovelo do evakuacije oko 10 kuća. Oldrič je prijetio svojoj porodici ručno izrađenom bombom, municijom i oružjem, saopštile su tada vlasti.

Priveden je zbog prijetnji i otmice, ali je slučaj kasnije po svemu sudeći zapečaćen i nije poznato što se dogodilo sa optužbama. Nema javno dostupnih informacija koje bi sugerisale da je tim povodom osuđen.

XS
SM
MD
LG