Linkovi

Napadač iz Bafala planirao još jednu pucnjavu, pitanja da li je masakr mogao da bude sprečen


Policija privodi napadača posle pucnjave u supermarketu u Bafalu, 14. maja 2022. (Foto: Reuters/BigDawg)
Policija privodi napadača posle pucnjave u supermarketu u Bafalu, 14. maja 2022. (Foto: Reuters/BigDawg)

Beli napadač optužen za masakr desetoro crnaca u pucnjavi u samoposluzi u Bafalu planirao je da nastavi da ubija, u slučaju da pobegne sa mesta prvog napada, saopštio je policijski komesar u ponedeljak. Napadač je govorio o planovima da otvori vatru u još jednoj prodavnici, rekao je za CNN komesar policije Bafala Džozef Gramalja.

Mladić optužen za masovno ubistvo prošlog proleća je bio na radaru policije, koja je posetila njegovu srednju školu zbog njegove pretnje nasiljem. Međutim, nikada nije optužen za krivično delo, i nije imao daljeg kontakta sa policijom, nakon što je pušten posle kraćeg boravka u bolnici, gde je izvršena procena njegovog mentalnog stanja, saopštili su zvaničnici.

To je pokrenulo pitanja o tome da li je propuštena još jedna prilika da se neko ko predstavlja potencijalnu pretnju zajednici pažljivije prati, da mu se pruži pomoć ili postara da nema pristup smrtonosnom oružju.

Nadležni su saopštili da istražuju napad na pretežno crnačke kupce i radnike u samoposluzi "Tops frendli market" (Tops Friendly Market) kao potencijalni federalni zločin iz mržnje ili akt domaćeg terorizma. Masovna pucnjava u Bafalu imala je najteži bilans žrtava u talasu pucnjava tokom vikenda, uključujući one u jednoj crkvi u Kaliforniji i na buvljoj pijaci u Teksasu.

18-godišnji Pejton Gendron otputovao je iz svoje kuće u Konklinu u Njujorku do Bafala, koji je udaljen 320 kilometara, kako bi izvršio napad, navodi policija. Federalne vlasti još rade na potvrdi autentičnosti rasističkog dokumenta na 180 stranica koji je Gendron navodno napisao. U manifestu se navodi da je cilj napada da se terorišu svi koji nisu belci i hrišćani, i podstaknu da napuste zemlju.

U nedelju je ustanovljeno da je policija države Njujork prošlog juna pozvana u Gendronovu srednju školu zbog izveštaja da je tada 17-godišnjak upućivao pretnje školi. Gendron je zapretio da će izvršiti pucnjavu u školi Saskehana veli u Konklinu u vreme mature, izjavio je anonimni zvaničnik agencija za sprovođenje zakona.

Komesar policije Bafala Gramalja rekao je da Gendron nije imao daljilh kontakta sa policijom posle procene mentalnog zdravlja zbog koje je dan i po proveo u bolnici.

“Niko nas više nije pozvao, niko nije izneo nikakve žalbe", rekao je Gramalja, i dodao da je Gendronova pretnja bila "opšte prirode" i da se nije odnosila na rasu.

Njujork je jedna od nekoliko država koje su proteklih godina uvele "zakone crvenih zastavica", čiji je cilj pokušaj da se spreče masovne pucnjave koje bi počinili ljudi koji pokazuju znake da bi mogli da budu pretnja sebi ili drugima.

Ti zakoni omogućavaju policiji, rođacima, ili u nekim slučajevima zdravstvenim profesionalcima i školskom osoblju da predaju sudovima zahtev da se privremeno zapleni oružje kod potencijalno opasnih osoba ili se one spreče u kupovini oružja.

Federalni zakon zabranjuje posedovanje oružja osobama za koje je sud zaključio da imaju određeni mentalni poremećaj, ili su boravili u nekoj mentalnoj instituciji, ali sama procena mentalnog zdravlja nije dovoljna za zabranu posedovanja oružja. Još nije jasno da li su zvaničnici mogli da se pozovu na propise iz zakona za sprečavanje potencijalne pretnje.

Policija na mestu smrtonosne pucnjave u prezbiterijanskoj crkvi u mestu Laguna Vuds, 15. maja 2022.
Policija na mestu smrtonosne pucnjave u prezbiterijanskoj crkvi u mestu Laguna Vuds, 15. maja 2022.

Duga lista masovnih pucnjava u SAD gde je propuštena prilika da se interveniše pre ubistva obuhvata maskar 17 učenika u srednjoj školi u Parklendu 2018. godine, gde su vlasti primile brojne žalbe zbog pretećih izjava mladića koji je potom i izvršio napad, kao i ubistvo više od 20 vernika u jednoj crkvi u Teksasu koje je izvršio bivši pripadnik američkog vojnog vazduhoplovstsva koji je uprkos istorijatu nasilja mogao da kupi oružje.

Među žrtvama napada u Bafalu su 86-godišnja žena koja je upravo posetila svog supruga u domu za stare, muškarac koji je kupovao tortu za svog unuka, đakon koji je pomagao ljudima u nošenju namirnica, i čuvar supermarketa.

Napadač je na platformi "Tvič" (Twitch) uživo prenosio svoj napad, što je pokrenulo i analizu koliko brzo platforme za društvene medije reaguju na nasilne video snimke.

Predsednik Džo Bajden planira da poseti Bafalo u utorak.

XS
SM
MD
LG