Linkovi

Deset ubijenih u supermarketu u Bafalu, policija saopštila da je motiv rasizam


Samo dve žrtve od 11 su belci, ostali su Afroamerikanci, saopštila je policija
Samo dve žrtve od 11 su belci, ostali su Afroamerikanci, saopštila je policija

NJUJORK - Belac star 18 godina, odeven u vojnu uniformu sa šlemom, otvorio je vatru u supermarketu u Bafalu, ubio 10 ljudi i ranio troje, a sve to je snimao kamerom i uživo prenosio na platformi Tvič. Policija je napad opisala kao "rasno motivisani nasilni ekstremizam".

Samo dve žrtve su belci, dok su preostalih 11 Afroamerikanci.

Osumnjičeni se na licu mesta predao vlastima, a potom je izveden pred sudiju i optužen za ubistvo. Identifikovan je kao Pejton Dženrdon iz Konklina, države Njujork, mesta koje je oko 320 kilometara udaljeno od Bafala.

"Iskreno se nadam da će ovaj pojedinac, koji veruje u superiornost belaca i upravo je izvršio zločin iz mržnje nad nevinim ljudima, provesti ostatak života iza rešetaka", rekla je guvernerka države Njujork Keti Hokul.

Pejton Džendron se predao vlastima na licu mesta i pred sudom je optužen za ubistvo
Pejton Džendron se predao vlastima na licu mesta i pred sudom je optužen za ubistvo

Džendron je na Tviču objavio da je automobilom stigao do prodavnice u Bafalu.

Ispred je upucao četvoro ljudi, od kojih je troje umrlo. U prodavnici se napadaču suprotstavio radnik obezbeđenja Aron Sejlter, koji je ispalio metak u Džendrona, ali je on imao pancir. Džendron je potom ubio Sejltera, saopštila je policija, a potom nastavio da ubija ljude u radnji.

Kada je policija stigla u supermarket, Džendron je uperio pušku u svoj vrat, ali su ga na kraju savladali.

"Ovo je najgora noćna mora kroz koju neka zajednica može da prođe. Jačina bola koju osećaju porodice, i svi mi, ne može se rečima opisati", kazao je gradonačelnik Bafala Bajron Braun.

Scena ispred supermarketa u Bafalu gde je ubijeno 10 osoba
Scena ispred supermarketa u Bafalu gde je ubijeno 10 osoba

Društvena mreža Tvič je saopštila da je prenos uživo prekinut dva minuta pošto je nasilje počelo.

Policija nije želela da komentariše navode o dokumentu koji je navodno cirkulisao po internetu, u kojem je napadač izneo svoje antiimigrantske, antisemitske i rasističke stavove i naveo da bi sve ljude koji nisu iz Evrope trebalo izbaciti iz SAD. Takođe se navodi da je inspiraciju za zločin pronašao u masakru u Krajstčerču na Novom Zelandu, kada je u džamijama ubijena 51 osoba.

Džon Garsija, šerif okruga Iri, kazao je da je zločin motivisan mržnjom.

"Ovo je čisto zlo. Rasno motivisani napad od strane nekoga ko nije odavde, ko je došao u našu zajednicu i hoće da ispolji zlo na nama".

Policija je saopštila da je Džendron pušku kupio legalno, ali da municija koju je koristio ne može legalno da se kupi u državi Njujork.

Predsednik SAD Džo Bajden u saopštenju je naveo da se on i njegova supruga "mole za žrtve i njihove porodice".

"Treba da dobijemo još informacija od policije o motivu napada, ali znamo dovoljno da bismo izrekli moralnu istinu: rasno motivisani zločini su omraženi u ovoj zemlji. Akt domaćeg terorizma, kao što je napad motivisan belačkom nacionalističkom ideologijom, direktno je suprotstavljen svemu za šta se zalažemo u Americi".

XS
SM
MD
LG