Linkovi

Napadača iz Kolorada čekaju optužbe za ubistvo i zločine iz mržnje


Stanovnici Kolorado Springsa polažu cveće na mestu napada (Foto: AP/Geneva Heffernan)
Stanovnici Kolorado Springsa polažu cveće na mestu napada (Foto: AP/Geneva Heffernan)

Najmanje pet osoba je ubijeno, a 25 je ranjeno kada je napadač u subotu uveče upao u gej klub Kju u Kolorado Springsu i počeo nasumice da puca. Prema navodima svedoka, napadaču su se suprotstavili vlasnici lokala. Uhapšen je i suočen sa optužama za ubistvo i zločine iz mržnje.

Napadač je identifikovan kao 22-godišnji Anderson Li Oldrič, i rečeno je da je pucao iz poluautomatske puške AR-15, a kod njega su pronađeni i pištolj i dodatna municija.

Pošto je upao u klub i počeo da puca, suprostavilo mu se najmanje dvoje ljudi, i tako je sprečeno veće krvoproliće, saopštila je policija.

Policija u blizini gej kluba Kju u Kolorado Springsu
Policija u blizini gej kluba Kju u Kolorado Springsu

Optužbe su preliminarne i tužioci su ih još nisu podnijeli sudu. Da bi se podigla optužnica za zločine iz mržnje potrebno je dokazati da je napadača motivisalo protivljenje seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu žrtava, prenosi agencija Asošijeted pres.

Gradonačelnik Kolorado Springsa Džon Saters izjavjo je za Njujork tajms da je jedan od vlasnika kluba savladao napadača i držao ga na zemlji dok policija nije stigla, nekoliko minuta iza ponoći. Saters je ocenio da sve ukazuje na zločin iz mržnje.

Predsednik SAD Džo Bajden podsetio je da su LGBTQ osobe u Americi proteklih godina žrtve nasilja iz mržnje.

Strah među pripadnicima LGBTQ zajednice u SAD je povećan u proteklim mesecima, zbog velike polarizacije u društvu i niza pretnji i incidenata usmerenih ka toj populaciji proteklih meseci.

Građani su ostavljali cveće na mestu masakra, ispred kluba Kju
Građani su ostavljali cveće na mestu masakra, ispred kluba Kju

"Prečesto viđamo taj američki toksični miks mržnje prema drugačijem i apsurdno lakog pristupa vatrenom oružju", kaže Kevin Dženings iz organizacije za zaštitu gej prava Lambda legal.

Država Kolorado ima mračnu istoriju nasilja počinjenog vatrenim oružjem: masovno ubistvo u srednjoj školi Kolumbajn 1999, zatim masakr u bioskopu kod Denvera 2012, masovno ubistvo u supermarketu 2021. godine.

U Kolorado Springsu takođe se dogodilo masovno ubistvo 2015. godine, kada je protivnik abortusa ubio troje ljudi i ranio devetoro, u prostorijama organizacije za zaštitu abortusa Planned Parenthood.

Pucnjava u klubu Kju podsetila je na masovno ubistvo u gej klubu Puls 2016. godine u Orlandu, kada je ubijeno 49 osoba.

Ignorisani zakoni?

Godinu i po pre nego što je uhapšen za pucnjavu, Anderson Li Oldrič je navodno pretio svojoj majci bombom, zbog čega su tada susedi morali da se evakuišu dok ga policijske snage nisu naterale da se preda.

Uprkos tome, nema javno dostupnih informacija da su tužioci podneli tužbu protiv Oldriča zbog otmice i pretnji ili da su policija ili članovi porodice pokušali da se pozovu na zakon Kolorada koji organima za sprovođenje zakona omogućava da oduzmu oružje i municiju ljudima za koje se veruje da su opasni po sebe i druge.

Aktivisti za kontrolu oružja kažu da je Oldričeva pretnja iz juna 2021. godine primer ignorisanja tog zakona sa potencijalno smrtnonosnim posledicama.

Mada nije jasno da li je sprovođenje tog zakona moglo da spreči napad u Kolorado Springsu - odluka o zapleni oružja može da bude na snazi samo 14 dana i da je sudija produžava na šestomesečni period - aktivisti kažu da je mogla barem da uspori Oldriča ili da usmeri pažnju policije na njega.

XS
SM
MD
LG