Linkovi

Povećan broj nezaposlenih, poslodavci se žale na manjak radne snage


ILUSTRACIJA - Poslodavci žale se na nedostatak radne snage – uglavnom u uslužnim slabije plaćenim delatnostima poput ugostiteljstva i trgovanja. (Foto: AP/Rogelio V. Solis)
ILUSTRACIJA - Poslodavci žale se na nedostatak radne snage – uglavnom u uslužnim slabije plaćenim delatnostima poput ugostiteljstva i trgovanja. (Foto: AP/Rogelio V. Solis)

Broj američkih građana koji su se prijavili za pomoć nezaposlenima povećan je protekle sedmice, pokazali su podaci Sekretarijata za rad.

Registrovano ih je ukupno 412.000 što ukazuje na okončanje šestonedeljnog trenda smanjenja zvaničnog broja nezaposlenih, u trenutku kada je američka ekonomija u nastojanju da se oporavi od posledica pandemije koronavirus, uzroka gubitka miliona radnih mesta.

Širom američkih država, kao i na lokalnom nivou, ukidaju se restriktivne mere uvedene za suzbijanje Kovida 19, što se smatra potezom koji bi mogao da podstakne zapošljavanje.

Kalifornija, najmnogoljudnija američka država, u potpunosti je ukinula ograničenja koja su uticala na ekonomiju.

U tim okolnostima brojni poslodavci žale se na nedostatak radne snage – uglavnom u uslužnim slabije plaćenim delatnostima poput ugostiteljstva i trgovanja. Stopa nezaposlenosti opala je u maju na 5,8 odsto – što je i dalje više od 3,5 procenata, koliko je pre pandemije, iznosila u martu 2020.

Federalna vlada odobrila je nedeljnu novčanu pomoć od 300 dolara nezaposlenim radnicima do septembra. Međutim, najmanje 25 od ukupno 50 američkih država u kojima su na vlasti republikanci, počeli su da se povlače iz programa – tvrdeći da finansijske dotacije stimulišu nezaposlene radnike da se ne zapošljavaju, već da žive od pomoći.

Ekonomski stručnjaci pak smatraju da su uzrok drugi faktori poput nedostatka dečje nege za decu zaposlenih roditelja, ili pak strahovanja od zaraze koronavirusom.

Aktuelna ekonomska situacija u SAD poboljšana je od kada usvajanja i primene finansijskog paketa pomoći za ugrožene koronavirusom u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara. Tom merom povećana je potrošnja – pošto je milionima građana odobrena isplata sume od 1.4000 dolara. Brojnim građanima je taj novac uplaćen.

Uz uspešno sprovedenu kampanju vakcinacije u kojoj je 55 odsto građana kompletno vakcinisano – ljudi se vraćaju društvenom životu nalik onom pre pandemije. Ipak, jedna od nepovoljnosti u svemu tome je porast inflacije. Prema podacima koje je objavio Biro za statistiku tokom protekle sedmice cene su porasle za 0,6 procenata, a tokom čitave 2020. za 5 odsto.

XS
SM
MD
LG