Linkovi

FDA: Fajzer vakcina može duže da se čuva na višim temperaturama


ARHIVA - Farmaceut u Los Anđelesu ispred specijalnog frižidera za čuvanje Fajzer vakcina na temperaturi od -80 stepeni Celzijusa (Foto: Reuters)
ARHIVA - Farmaceut u Los Anđelesu ispred specijalnog frižidera za čuvanje Fajzer vakcina na temperaturi od -80 stepeni Celzijusa (Foto: Reuters)

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra da vakcina protiv Kovida 19 koju su zajednički razvili kompanija Fajzer i nemački Bajontek može da se čuva mnogo duže na temperaturama višim nego što je prvobitno preporučeno.

Federalna agencija saopštila je da vakcina, koja zahteva dve doze, može da se skladišti u standardnim frižiderima na temperaturi od 2 do 8 stepeni Celzijusa i do mesec dana posle odmrzavanja, umesto prethodno preporučenih samo pet dana. FDA je u decembru kada je odobrila hitnu upotrebu Fajzer vakcine propisala da doze moraju da se dže u izuzetno niskim temperaturama do minus 80 Celzijusa.

Piter Marks, direktor Centra za biološka istraživanja i evaluaciju u FDA, izjavio je da će revidirane preporuke učiniti vakcinu "dostupnijom američkoj javnosti, tako što će oni koji vakcinišu pacijente, kao što su manje lekarske ordinacije, moći da dobijaju i skladište vakcinu”.

Sličnu preporuku za Fajzer vakcinu ranije ove nedelje objavila je Evropska agencija za lekove (EMA). ​

Dodatna doza vakcine protiv Kovida moguća

Vodeći američki epidem iolog dr Entoni Fauči izjavio je da bi onima koji su već potpuno vakcinisani protiv Kovida 19 u periodu od godinu dana posle finalne doze mogla da bude neophodna još jedna.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena rekao je u nedelju da je ta doza možda neophodna jer incijalna inokulacija generalno "nije doživotna”.

XS
SM
MD
LG