Linkovi

Fauči planira da se penzioniše do kraja Bajdenovog mandata


ARHIVA: Doktor Entoni Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.
ARHIVA: Doktor Entoni Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Doktor Entoni Fauči, vodeći vladin ekspert za zarazne bolesti, izjavio je u ponedeljak da planira da se penzioniše do kraja mandata predsednika Džoa Bajdena u januaru 2025.

81-godišnji Fauči postavljen je za direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti 1984. godine, i predvodio je istraživanja o HIV-u i sidi, respiratornim infekcijama, eboli, ziki i koronavirusu. Savetovao je sedmoricu američkih predsednika, i sada je Bajdenov glavni zdravstveni savetnik.

U intervjuu za portal Politiko, Fauči je rekao da se nada da će "ostaviti za sobom instituciju u kojoj je izabrao najbolje ljude u zemlji, ako ne i svetu, koji će nastaviti njegovu viziju."

Na pitanje televizije CNN u ponedeljak kada planira da se penzioniše, Fauči je odgovorio da nema na umu neki konkretan datum i da još nije započeo taj proces. Rekao je da očekuje da će napustiti vladu pre kraja Bajdenovog sadašnjeg mandata, koji se završava u januaru 2025.

“Do trenutka kada stignemo do kraja Bajdenovog prvog mandata, najverovatnije ću otići u penziju", rekao je Fauči. “Sasvim je malo verovatno, odnosno sigurno je da neću biti ovde posle januara 2025."

Fauči, koji je godinama bio istaknuta ličnost u vladinom reagovanju na izbijanja zaraznih bolesti, dospeo je u centar pažnje još više nego ranije u jeku pandemije koronavirusa, za vreme administracije predsednika Donalda Trampa. Kako je odgovor na pandemiju postajao sve više politizovan, dok je Tramp poručivao da će pandemija "sama nestati", promovisao nedovoljno testirane metode lečenja i omalovažavao naučnike koji su mu se suprostavljali, Fači je morao da dobije lično obezbeđenje kada su on i njegova porodica primili pretnje smrću.

Fauči je više puta svedočio pred Kongresom o virusu a on i neki republikanci, među kojima senator Rend Pol iz Kentakija ulazili u vatrene rasprave o poreklu virusa.

Fauči je u ponedeljak izjavio da njegova odluka o eventualnom povlačenju sa te uloge nema veze sa politikom.

“To nema nikakve veze sa pritiscima, glupostima o kojima slušate, sa sitnim ili krupnim uvredama... ništa od toga ne utiče na mene", rekao je.

XS
SM
MD
LG