Linkovi

Bela kuća: Busterima i testovima protiv varijanti omikrona


ARHIVA - Testovi na kovid 19 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
ARHIVA - Testovi na kovid 19 (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Bela kuća saopštila je u utorak da će osigurati da Amerikanci i dalje imaju neometan pristup vakcinama protiv kovida 19, lekovima i testiranju da bi se suzbila podvarijanta omikrona BA.5 koja sada čini većinu slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Zdravstveni zvaničnici kažu da ima nagoveštaja da bi BA.5 mogao da zaobiđe imunitet, uključujući i onaj od prethodnih zaraza. Procenjuje se da ta podvarijanta čini 65 odsto sojeva koronavirusa u SAD, rekla je Rošel Valenski, direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Podvarijante BA.5 i BA.4 zajedno čine više od 80 odsto varijanti koje su prošle nedelje bile prisutne u Americi, istakla je Valenski na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Takođe je dodala da se sedmodnevni prosek dnevnih hospitalizacija zbog kovida 19 udvostručio u SAD od početka maja.

BA.5 se po svemu sudeći ne povezuje sa težim oblicima bolesti ili većim brojem hospitalizacija u poređenju sa prethodnih podvarijantama, rekao je doktor Entoni Fauči, vodeći ekspert za zarazne bolesti i glavni zdravstveni savetnik predsednika Džoa Bajdena.

"Varijante će se pojavljivati. Virus cirkuliše globalno i u ovoj zemlji. Ne bi trebalo da dozvolimo da nam poremeti živote, ali ne možemo da poričemo da je to realnost s kojom moramo da se suočimo", poručioje Fauči.

Zvaničnici ističu da su u suzbijanju kovida prioriteti busteri, te široka dostupnost kućnih testova i maski visokog kvaliteta, kao i podrška ljudima sa ugroženim imunim sistemom.

"Možemo da sprečimo teške bolesti, da držimo ljude van bolnica i naročito van intenzivnih nega. Možemo da spasimo živote i umanjimo poremećaje koje kovid 19 izaziva. Čak i u svetlu BA.5, sredstva kojima raspoložemo i dalje daju rezultate. Ovo je trenutak u pandemiji kada se može sprečiti većina smrtnih slučajeva povezana sa kovidom", naglasio je doktor Ašiš Dža, koordinator Bele kuće za odgovor na kovid 19.

Iz Bele kuće je upozoreno da širenje podvarijante omikrona znači da će narednih nedelja verovatno rasti broj novih slučajeva.

"Imunitet slabi, bez obzira na to da li je reč o onom koji je rezultat zaraze ili vakcine, iako je trenutna zaštita odmah posle infekcije ili vakcinisanja u suštini dobra. Ako ste bili zaraženi varijantom BA.1, nemate dobru zaštitu od BA.4/5", pojasnio je Fauči.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) preporučila je proizvođačima vakcina da promene sastav bustera od jeseni da bi bili efikasniji protiv podvarijanti BA.4 i BA.5.

Dža je naveo da primanje drugog bustera sada ne znači da ta osoba ne ispunjava uslove za vakcinu specifično razvijenu za omikron.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u utorak da je zbog kovid 19 i dalje globalno vanredno stanje, gotovo dve i po godine nakon što je prvi put proglašeno.

Komitet za vanredne situacije, sastavljen od nezavisnih stručnjaka, naveo je u saopštenju da porast broja slučajeva, razvoj virusa i pritisak na zdravsteve službe u brojnim zemljama znači da je situacija i dalje vanredna.

SZO je saopštila da je broj slučajeva porastao za 30 odsto poslednje dve nedelje, ali da se zbog imuniteta, uglavnom od vakcina, infekcije ne povezuju sa hospitalizacijama i smrtnim slučajevima.

"Kovid 19 nije ni blizu kraja. Dok virus vrši pritisak na nas, moramo tome da se suprostavimo", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na virtuelnoj pres konferenciji.

XS
SM
MD
LG