Linkovi

Tramp kritikuje zdravstvene eksperte dok se širi koronavirus u SAD


Mjerenje temperature zaposlenima u bolnici u Tusonu, u Arizoni, 10. jul 2020. ( Foto: Rojters/Cheney Orr)
Mjerenje temperature zaposlenima u bolnici u Tusonu, u Arizoni, 10. jul 2020. ( Foto: Rojters/Cheney Orr)

Pandemija koronavirusa i dalje se pogoršava u Sjedinjenim Državama, gdje je tokom proteklog vikenda, u najmanje 10 država, registrovan rekordan broj novooboljelih. Među njima je i Florida gdje je zabilježen najveći dnevni bilans u jednoj američkoj državi od izbijanja krize - više od 15 hiljada zaraženih. Prema analizi agencije Rojters, broj oboljelih ukupno raste u oko 40 američkih država.

U Americi je od koronavirusa zaraženo više od 3,3 miliona ljudi, dok je najmanje 135 hiljada preminulo.Tridesetogodišnji muškarac u Teksasu umro je ovog vikenda nakon što je bio na takozvanoj Kovid zabavi. Ljekarima je rekao da je mislio da je virus prevara.

“Apelujem na našu zajednicu i naročito na mlade da ozbiljno shvate situaciju. Nosite maske”, poručila je Džejn Eplbi, glavna zdravstvena zvaničnica u jednoj bolnici u Teksasu.

Na Floridi, od koronavirusa su za jedanaest dana umrli brat i sestra, oboje u ranim dvadesetim godinama.

"Ne želimo da samo budu statistika. Ovo nije igra, molim vas nosite maske”, kaže njihova rođaka Dariša Skot.

Florida je u nedelju oborila rekord po najvećem dnevnom rastu novozaraženih u jednoj američkoj državi - 15.300 - dva i po mjeseca nakon što je guverner Ron Desantis poručio:

"Svi mediji su govorili da će Florida biti kao Njujork ili Italija i to se nije dogodilo”.

U ponedeljak je na Floridi registrovano više od 12.600 novih slučajeva koronavirusa - drugi po redu najveći dnevni bilans.

Uprkos širenju zaraze, u toj državi se nastavlja fazno ukidanje restriktivnih mjera - Diznivorld je otvoren za posjetioce za koje je obavezna provjera temperature i nošenje maski.

U Arizoni, lokalni zvaničnici zabrinuti su zbog zastoja u testiranju i objavljivanju rezultata.

U Misisipiju, bolnice su preopterećene. Pojedine šalju pacijente u druge države zato što više nemaju mjesta. Pet najvećih bolnica saopštilo je da više nemaju slobodnih kreveta na intenzivnoj njezi.

“Poslednje dve nedelje je bilo mnogo dana kada smo imali više pacijenata nego bolničkih soba”, upozorava ljekarka Luen Vudvord.

Virus se ubrzano širi u mnogim američkim državama.

"Očekujemo da će rasti broj žrtava. Ako imate više slučajeva, više hospitalizacija, biće i više preminulih tokom naredne dvije do tri nedelje prije nego što se situacija preokrene”, rekao je pomoćnik sekretara za zdravstvo Bret Džiroar i poručio da je nošenje maski na javnim mjestima "apsolutno ključno" u suzbijanju širenja pandemije.

Dok raste broj slučajeva u Kaliforniji, ljekar Luis Tren, koji je tokom proljeća volontirao u bolnici u Kvinsu, upozorava da bi bolnički sistem u toj državi mogao da bude preopterećen.

"Ima mnogo straha i zabrinutosti među mojim osobljem, kao i u drugim bolnicama. Međutim, možemo da se pripremimo, što već radimo. Uprkos tome, i dalje strahujemo da zbog naglog rasta nećemo imati dovoljno resursa”.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom naložio je u ponedeljak zatvaranje barova i zabranio služenje obroka u restoranima širom te države, kao i zatvaranje crkvi, teretana i frizerskih salona u najteže pogođenim okruzima.

Dva najveća školska okruga u Kaliforniji, u Los Anđelesu i San Dijegu, u međuvremenu su najavila da će nastava biti nastavljena u avgustu samo na internetu.

U Džordžiji, u jednom ljetnjem kampu, zaraženo je 85 djece i članova osoblja - što je povećalo zabrinutost u pogledu povratka učenika u škole na jesen.

Sekretarka za obrazovanje Betsi Devos insistira na na tome, dok Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju da bez mjera za suzbijanje pandemije, pune učionice predstavljaju najveći rizik za širenje Kovida 19.

Tramp kritikuje eksperte

Predsednik Donald Tramp u međuvremenu kritikuje zdravstvene eksperte koji su u njegovoj vladi zaduženi za odgovor na pandemiju.

Tramp je u u ponedeljak retvitovao optužbe jednog bivšeg televizijskog voditelja da "svi lažu o Kovidu 19", uključujući i Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dodatno se zatežu i Trampovi odnosi sa glavnim stručnjakom za zarazne bolesti, doktorom Entonijem Faučijem.

Tenzije rastu sa padom Trampove popularnosti zbog odgovora na pandemiju, prenosi agencija Rojters. Predsednik je u ponedeljak rekao da ima veoma dobre odnose sa Faučijem, ali da nije uvijek saglasan s njim.

Američki predsednik rekao je prošlog četvrtka za kablovsku mrežu Foks da je "doktor Fauči fin čovek, ali da je napravio mnogo grešaka". Fauči je narednog dana u intervjuu za dnevnik Fajnenšel tajms rekao da dva meseca nije brifovao Trampa.

Bela kuća je tokom vikenda podelila spisak Faučijevih izjava datih tokom ranih dana pandemije, za koje se ispostavilo da su pogrešne kako se menjalo razumevanje koronavirusa, prenose američki mediji. Reč je, između ostalog, o Faučijevom izmenjenom savetu o nošenju maski i izjavama o ozbiljnosti pandemije.

Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, u ponedeljak je rekao da je aktuelni nagli rast broja slučajeva u SAD posledica toga što zemlja nije bila potpuno zatvorena da bi se suzbila žarišta, da bi zatim požurila da ponovo pokrene ekonomiju.

"Nismo se u potpunosti zatvorili i to je razlog što je došlo do rasta", rekao je Fauči u intervjuu časopisu "Stanford Medicine" i naglasio važnosti osnovnih mera zaštite kao što su nošenje maski, izbegavanje gužvi i pranje ruku.

"Te stvari, bez obzira na to koliko su jendostavne, mogu da preokrenu situaciju. Možemo i moramo to da radimo", naglasio je Fauči.

Vodeći ekspert za zarazne bolesti je više puta iznosio drugačije ocene od Trampa, između ostalog osporavajući njegove tvrdnje da se situacija u zemlji, kada je reč o pandemiji, poboljšava.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da Fauči i Tramp imaju "dobar radni odnos", a da dokument sa Faučijevim izjavama "predstavlja direktan odgovor na direktno pitanje" dnevnika Vašington post.

XS
SM
MD
LG