Linkovi

Bajden zbijao šale na Trampov, republikanski i sopstveni račun na večeri za dopisnike iz Bele kuće


Predsesdnik Džo Bajden na tradicionalnoj večeri za dopisnike u Beloj kući, 30. aprila 2022. u Vašingtonu.
Predsesdnik Džo Bajden na tradicionalnoj večeri za dopisnike u Beloj kući, 30. aprila 2022. u Vašingtonu.

Posle dvogodišnje pauze zbog kovida, tradicionalna večera za novinare koji prate Belu kuću ponovo je održana u subotu uveče u Vašingtonu, uz uobičajeni humor na račun Vašingtona, novinara koji prate politiku u prestonici i čoveka na čelu nacije - predsednika Džoa Bajdena.

Računajući 2020. i 2021. godinu, kada su je gala veče u čast novinara otkazano zbog pandemije, Bajden je prvi predsednik u šest godina koji je prihvatio poziv da prisustvuje događaju koji je predsednik Donald Tramp bojkotovao dok je bio na položaju.

"Imali smo užasnu kugu, posle koje su usledile dve godine kovida", rekao je Bajden. "Samo zamislite da je moj prethodnik došao na večeru ove godine, to bi bio pravi prevrat."

Predsednik Bajden iskoristio je priliku da isproba svoju komičarsku veštinu, pominjući kritike sa kojima se suočio tokom 18 meseci u Beloj kući, a meta njegovih šala su bili i bivši predsednik, Republikanska partija i sami novinari.

Uzbuđen sam što sam ovde večeras sa jedinom grupom Amerikanaca sa nižim rejtingom popularnosti od mog", našalio se.

Pominjući Republikansku partiju, rekao je: "Ne postoji ništa što mogu da kažem o Republikanskoj stranci što već ne postoji na snimku izjava Kevina Mekaratija."

U snimljenom razgovoru, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Makarti, navodno je rekao grupi republikanskih lidera da ne veruje da će Tramp dobrovoljno podneti ostavku i da razmišlja da pokrene proces drugog opoziva predsednika Trampa, uveren da bi mera prošla u oba doma Kongresa.

Bajden se takođe šalio na račun slogana "Idemo, Brendone", koji je za američku desnicu postao fraza koja zamenjuje direktno psovanje predsednika. "Republikanci izgleda podržavaju nekog tipa po imenu Brendon", rekao je Bajden što je izazvalo glasan smeh publike. "Izgleda je vrlo uspešan ove godine. Drago mi je zbog njega."

Voditelj je bio komičar Trevor Noa, a tokom večeri su emitovani i snimljeni skečevi u kojima učestvuju voditelji noćnih tok-šou programa, komičari i sam Bajden.

Trevor Noa, voditelj programa "Dejli šou" govori na godišnjoj Večeri za dopisnike iz Bele kuće, 30. aprila 2022. u Vašingtonu.
Trevor Noa, voditelj programa "Dejli šou" govori na godišnjoj Večeri za dopisnike iz Bele kuće, 30. aprila 2022. u Vašingtonu.

“Hvala što ste me ugostili ovde", rekao je Noa Bajdenu. "Prvo sam bio zbunjen zašto sam ja izabran, ali onda mi je rečeno da vam je rejting popularnosti najviši kada pored vas stoji Afroamerikanac mešovite rase."

Dok je veći deo njegovog govora odlikovao humor, Bajden je ukazao na važnu ulogu koju novinarstvo igra u američkoj diplomatiji, posebno u proteklih deset godina.

“Ovo mislim najiskrenije, da ste Vi, slobodna štampa, važniji više nego što ste ikad bili u prošlom veku", rekao je. "Vi ste čuvari istine."

Večera je imala druge ozbiljne trenutke, uz odavanje počasti prvim nebelačkim novinarimam, studentima novinarstva, a posebno novinarima koji su uhapšeni, ranjeni ili ubijeni izveštavajući o trenutnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Večera za dopisnike iz Bele kuće je događaj godine za vašingtonske medije, a poznati novinari kao što je Džejk Teper, novinar CNN-a i Džoj-En Rid, njegova koleginica sa mreže MSNBC sedeli su u sali zajedno sa zvezdama kao što su Kim Kardašijan, Pit Dejvidson, Bruk Šilds, Kejtlin Džener, Dru Barimor i Marta Stjuart. Među brojnim vladinim zvaničnicima i drugim istaknutim ličnostima sveta politike bio je i državni sekretar Entoni Blinken.

U pratnji prve dame Džil Bajden, predsednik je došao na gala veče, pokušavajući da uspostavi oprezni balans u zemlji umornoj od pandemije, u kojoj se ipak registruje novo povećanje broja zaraženih. Podsetnik na i dalje prisutnu nacionalnu zdravstvenu pretnju bila je činjenica da je sama potpredsednica Kamala Haris protekle nedelje testirana pozitivna na kovid a doktor Entoni Fauči odlučio da preskoči večeru iz predostrožnosti.

Broj zaraženih kovidom 19 u SAD je porastao zbog veoma zarazne subvarijante omikrona. Broj potvrđenih slučajeva je porastao na 44.000 dnevno, u odnosu na 26.000 pre mesec dana. Ipak, broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija je blizu ili na najnižem nivou od početka pandemije, budući da se pokazalo da je varijanta BA.2 manje ozbiljna od ranijih sojeva virusa.

Međutim, posle nedavne večere za novinare u organizaciji Gridajron kluba, najstarije i jedne od najprestižnijih novinarskih organizacija u Vašingtonu, desetine prisutnih, među kojima su članovi Kongresa i Bajdenovog kabineta, kao i novinari, testirani su pozitivni na kovid 19. I pre te zaraze, bilo je objavljeno da se za prisustvo večeri za dopisnike iz Bele kuće traži da se istog dana obavi antigenski test na kovid, a tražena je i obavezna vakcinacija.

79-godišnji Bajden je preskočio samu večeru ali se pojavio kasnije da učestvuje u programu i nije nosio masku.

Prva večera za dopisnike iz Bele kuće održana je 1921. godine. Tri godine kasnije, Kalvin Kulidž postao je prvi predsednik koji joj je prisustvovao, što su kasnije radili svi predsednici, osim Trampa. Džimi Karter i Ričard Nikson, međutim, nisu učestvovali svake godine tokom svojih mandata, a Ronald Regan je propustio večeru 1981. godine, kada se oporavljao od atentata, ali se javio iz Kemp Dejvida.

“Ovo pokazuje da se obnavlja zdravlje odnosa (između predsednika i novinara)", izjavio je Harold Holzer, autor knjige "Predsednici protiv štampe", i direktor Instituta za javnu politiku Ruzvelt Haus pri Hanter koledžu u Njujorku. “Odnos je i dalje oštar, i ima mnogo napetih trenutaka. Ali - to je okej."

XS
SM
MD
LG