Linkovi

Bela kuća blokirala svedočenje doktora Faučija pred Kongresom


Doktor Entoni Fauči i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući
Doktor Entoni Fauči i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući

Bela kuća blokirala je svedočenje glavnog stručnjaka u SAD u borbi sa pandemijom Entonija Faučija pred Kongresom. Fauči je u Predstavničkom domu Kongresa, gde su većina demokrate, trebalo u sredu da svedoči o tome kako je Trampova administracija upravljala pandemijom koronavirusa.

Portparol Bele kuće Džad Dir kazao je da bi Faučijevo svedočenje bilo kontraproduktivno.

"Dok Trampova administracija nastavlja da se bori sa pandemijom i nastoji da bezbedno ponovo pokrene poslovanje u Americi, kontraproduktivno je da se pojedinci koji su u to uključeni pojavljuju pred Kongresom".

Direktor Nacionalnog istituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči i predsedik Donald Tramp nisu uvek bili saglasni u tome kako je najbolje izboriti se sa virusom. Fauči je nedavno sistem testiranja na Kovid 19 u SAD nazvao "neuspešnim". Spekulisalo se i da predsednik Tramp želi da GA otpusti iz radne grupe, ali je to demantovano.

U međuvremenu, polovina saveznih država u SAD počela je postepeno da ublažava restriktivne mere, budući da je uputstvo Bele kuće za fizičko distanciranje prestalo da važi 30. aprila.

Doktor Fauči je upozorio guvernere da ne ukidaju mere pre vremena.

Neki guverneri, većinom demokrate, imaju oprezniji pristup otvaranju ekonomije i trude se da balansiraju. U Mičigenu, gde je guvernerka demokrata uvela neke od najstrožih mera u SAD, demonstranti zahtevaju da se ponovo pokrenu poslovi.

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) je odobrila upotrebu antivirusnog leka remdesivir za lečenje Kovida 19. Lek će od ponedeljka biti distribuiran bolnicama širom SAD.

Amerika ima najveću stopu smrtnosti od koronavirusa na svetu - više od 65 hiljada ljudi i najviše obolelih - više od 1,1 milion.

XS
SM
MD
LG