Linkovi

Fajzer traži odobrenje za treću dozu vakcine u SAD


Treća doza bi značajno poboljšala imunitet, kažu naučnici
Treća doza bi značajno poboljšala imunitet, kažu naučnici

Kompanija Fajzer tražiće od Uprave za hranu i lekove (FDA) u SAD odobrenje za treću dozu vakcine protiv Kovida 19, uz obrazloženje da bi treća doza vakcine u roku od 12 meseci značajno poboljšala imunitet.

Istraživanja u mnogim zemljama pokazuju da Fajzerove i druge vakcine štite od najzaraznije delta varijante koronavirusa. Dve doze vakcine vakcine su potrebne kako bi se razvio značajan broj antitela koja štiti od svoj varijanti koronavirusa, ne samo delta soja.

Ali, antitela se vremenom gube, pa su u toku istraživanja koja treba da potvrde da li će i kada biti potrebna nova doza vakcine.

Doktor Mikael Dolsten iz Fajzera rekao je za AP da posle treće doze broj antitela može da bude pet do deset puta veći u poređenju sa drugom dozom. On kaže da će Fajzer tražiti dozvolu za treću dozu u avgustu.

Zašto je to značajno u borbi protiv delta soja?

Dolsten ukazuje na podatke iz Britanije i Izraela koji pokazuju da Fajzerova vakcina dobro štiti od te varijante, a pretpostavka je da kako antitela slabe, može doći do blažeg oblika infekcije.

Potencijalno odobrenje FDA za traću dozu ne znači da će je Amerikanci odmah i dobiti. O tome će odlučiti stručnjaci za javno zdravlje, posebno imajući u vidu da milioni ljudi nisu dobili nijednu dozu vakcine.

Doktor Vilijam Šafner sa Univerziteta Vanderbilt kaže da su "vakcine napravljene da bi sprečile hospitalizaciju i da to i dalje rade, bez obzira na delta soj".

U Americi je trenutno kompletno vakciniasno oko 48 odsto stanovnika, a u nekim delovima zemlje delta soj se nesmetano širi jer je malo vakcinisanih. Direktorka CDC Rošel Valenski kaže da postoje dve realnosti: da se vakcinisani Amerikanci vraćaju normalnom životu, dok broj hospitalizovanih raste tamo gde je vakcinacija slaba.

U SAD je broj obolelih u porastu, kao i broj hospitalizovanih, ali je broj umrlih isti - pa naučnici veruju da je to zahvaljujući vakcinaciji starijih od 65 godina, koji su napodložniji zaražavanju.

XS
SM
MD
LG