Linkovi

SAD će preporučiti svim građanima da prime dodatnu dozu vakcine


ARHIVA - Vakcinacija u Masačusetsu (Foto: AP)

Administracija predsednika Džoa Bajdena tražiće od svih Amerikanaca, koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19, da prime dodatnu dozu vakcine, prenose američki mediji.

Dodatna doza se preporučuje zbog veće zaštite protiv delta soja koronavirusa, koji se brže prenosi i koji je doveo do novog talasa infekcija u Sjedinjenim Državama.

Zdravstveni zvaničnici, kako se očekuje, trebalo bi ove nedelje da saopšte da bi Amerikanci trebalo da prime dodatnu dozu, poznatu kao "buster", osam meseci posle početne imunizacije. Većina Amerikanaca primila je vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koja se daje u dve doze, dok su neki vakcinisani jednom dozom Džonson i Džonson vakcine.

Zvaničnici su prvobitno odbacivali pozive da se odobri dodatna doza vakcine protiv Kovida 19, navodeći da podaci sugerišu da su građani i dalje zaštićeni od virusa, uključujući i delta soj.

Međutim, nova istraživanja sprovedena u Izraelu pokazuju da se delotvornost Fajzerove vakcine značajno smanjila među starijima koji su vakcinisani početkom godine. Izrael je zbog toga preporučio da stariji od 50 godina prime dodatnu dozu vakcine.

Dodatne doze će verovatno početi da se daju tokom septembra pošto američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri treću dozu Fajzerove vakcine.

Bustere će prvo primiti zdravstveni radnici, štićenici staračkih domova i drugi stariji građani - iste grupe koje su prvo vakcinisane u Sjedinjenim Državama.

Kablovska mreža CNN prenosi da eksperti očekuju da će se preporuka o dodatnoj dozi odnositi i na građane koji su primili Džonson i Džonson vakcinu, kada bude dostupno više podataka.

FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prošle nedelje su preporučili treću dozu Fajzerove ili Modernine vakcine za pojedine osobe sa oslabljenim imunitetom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG