Linkovi

Borelj: Moguć susret Vučića i Kurtija do kraja godine


ILUSTRACIJA - Žozep Borell, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
ILUSTRACIJA - Žozep Borell, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je mogućnost da će do kraja godine održati još jedan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Šef evropske diplomatije preneo je očekivanja ministra spoljnih poslov a zemalja članica da Srbija i Kosovo sprovedu sve dogovore koji su postignuti u okviru dijaloga i izrazio nadu u konstruktivno angažovanje u daljim koracima ka postizanju konačnog sporazuma.

Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije su na današnjoj sednici u Briselu rapravljali o prilikama na Zapadom Balkanu, pri čemu je poseban naglasak stavljen na situaciju u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu koji je pripremila evropska služba za spoljne poslove se ocenjuje da je situacija na Zapadnom Balkanu u poslednjih nekoliko meseci "sve više predstavlja izazov", a spominju se i produbljivanje krize u BiH, tenzije na severu Kosova i međupartijske podele u Crnoj Gori, koje, kako se ističe, "parališu politički sistem" u zemlji.

Prema rečima visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost situacija na Zapadnom Balkanu generalno nije dobra, a u Bosni i Hercegovini postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i štete njenom evropskom putu, kaže Borelj.

Pred ministarski sastanak oglasio se i komesar za proširenje Oliver Varhelji:

"Kao što znate, na Zapadnom Balkanu nije samo pitanje proširenja, već i kako ga još više povezati sa našim spoljnopolitičkim ciljevima. To je veoma važna tema. Moramo da nastavimo sa politikom proširenja koja je naše najjače oružje. I iz tog razloga, posle izbora u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, nadamo se brzom napretku na terenu. Sa naše strane spremni smo da vrlo brzo započnemo posao, a takođe i da završimo ovo još uvek otvoreno pitanje o pokretanju prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom još ove godine", rekao je Varhelji i dodao da je drugi veliki element i oruđe politike koje EU ima ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG