Linkovi

Premijer Crne Gore u prvoj poseti Srbiji: Novi put unapređenja odnosa


Gardisti Vojske Srbije postrojeni u znak dobrodošlice predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, tokom njegove prve zvanične posete Srbiji, u pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić, u Beogradu, 3. novembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)
Gardisti Vojske Srbije postrojeni u znak dobrodošlice predsedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, tokom njegove prve zvanične posete Srbiji, u pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić, u Beogradu, 3. novembra 2021. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je u sredu da je najvažniji deo razgovora u Beogradu bilo pitanje kako dve zemlje da se okrenu budućnosti i kako da se primeni strategija koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nažalost, naročito preko medija dolazile su poruke otrovnih strela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Vreme je da zaboravimo što je bilo i da tražimo mesta koja nas spajaju, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prenosi FoNet.

Krivokapić je rekao da se nada da će njegova prva poseta biti dobar znak novog puta unapređenja i prosperiteta u odnosima. Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najviše onome što je suština dobre saradnje - ekonomiji i uspostavljanju dobrih veza građana dve države, rekao je Krivokapić i dodao da je zadovoljan gostoprimstvom.

Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je slepo crevo u povezivanju sa važnim koridorima. Mi ćemo učiniti sve da u decembru 2027. godine završimo autoput od Bara do Boljara, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila izuzetan iskorak u tom delu izgradnje infrastrukture. Najvažniji deo razgovora je okrenutost ka budućnosti. To građani očekuju od nas.

Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru iskazao spremnost da u svakom smislu obostrano radimo na korist obe države, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je želeo da iskoristi vreme koje je imao u Beogradu za sastanak sa ambasadorima na nerezidentnoj osnovi i da je ekonomska diplomatija bila jedini cilj.

Premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić, rukuju se pre početka sastanka u Beogradu, 3. novembra 2021. (Foto: AP)
Premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Zdravko Krivokapić, rukuju se pre početka sastanka u Beogradu, 3. novembra 2021. (Foto: AP)

Ako sam nešto prekršio, želim da se izvinim domaćinima, naveo je on. Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da mnoge stvari vezuju Crnu Goru i Srbiju i dve zemlje bi trebalo da imaju najbolje i najbliže odnose.

Nadam se da je ova poseta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga na najvišem nivou, rezultat posete biti sadržajniji i stabilniji bilateralni odnosi, istakla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Crna Gora jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, a zajednički cilj je da robna razmena bude milijardu evra, dodavši da su ukupne srpske investicije 400 miliona evra.

Prenela sam Krivokapiću da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore i da je pozitivan signal EU bilo kome u regionu, dobar signal za čitav Zapadni Balkan, istakla je Brnabić.

Odnosi dve zemlje su važan faktor za stabilnost regiona i da razgovaramo oko infrastrukturnog povezivanja, regionalnih inicijativa poput Berlinskog procesa, navela je ona i dodala da su za Srbiju važne izgradnja autoputa ka Crnoj Gori i modernizacija pruge Beograd- Bar. Dobro povezan, miran, stabilan i prosperitetan region je ono čemu teži Srbija, ocenila je Brnabić.

Brnabić je rekla da se razgovaralo i o zajedničkoj sednici dve vlade, prve u novijoj istoriji, uz poziv Krivokapiću da Crna Gora još jednom razmisli o učešću u inicijativi Otvoreni Balkan.

Mi nismo razgovarali o Temeljnom ugovoru, to je pitanje za Srpsku pravoslavnu crkvu i ja kao premijerka nemam nikakav uticaj na to, rekla je Brnabić. Imali smo nekoliko susreta, u Podgorici kada sam uručila prve donacije vakcine protiv kovida, u Atini i Tirani prilikom posete nemačke kancelarke. Zahvaljujem vam što ste spremno i odmah prihvatili poziv da posetite Srbiju, rekla je Brnabić i istakla da Crna Gora u Srbiji ima dobrog prijatelja, dobrog i pouzdanog partnera.

Pričali smo o dočeku na aerodromu tokom večere i danas na sastanku. Moja greška je što je premijera trebalo da sačeka ministar Nikola Selaković, ali on nije sleteo na vreme i zato smo u poslednjem trenutku odredili Nedimovića, koji je potpredsednik Vlade, rekla je Brnabić. Nije bilo zle namere, rekla je ona i dodala da Nedimović često prekrši dres kod. Brnabić je rekla da su gestovi predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Krivokapiću mnogo važniji, nego dres kod Nedimovića, prenosi FoNet.

XS
SM
MD
LG