Linkovi

Ambasada SAD: Eskobar zabrinut zbog korupcije, CG da bude konstruktivna u rješavanju regionalnih izazova


Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar tookom susreta sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici (Foto: Twitter @USEmbassyMNE)
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar tookom susreta sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Podgorici (Foto: Twitter @USEmbassyMNE)

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, izrazio je zabrinutost zbog ukorijenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova, saopštila je Ambasada SAD u Podgorici.

"Na sastanku sa predsjednikom Crne Gore (Milom Đukanovićem), tokom prve posjete Crnoj Gori kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar je naglasio zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog ukorijenjene korupcije u zemlji i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju regionalnih izazova", objavila je američka ambasada na Tviteru.

Iz kabineta predsednika Crne Gore saopšteno je da se Đukanović zahvalio na posvećenosti Gabrijela Eskobara Crnoj Gori i regionu.

Takođe, u saopštenju je izražena nada da će Eskobarovo dobro poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu biti benefit za razvoj odnosa sa SAD i ekonomski i demokratski razvoj država regiona.

"Crna Gora je ponosna na povjerenje koje smo izgradili u teškim vremenima, koje smo se trudili da sačuvamo i da dalje produbljujemo u partnerstvu i savezništvu u NATO", piše u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Navedeno je i da je američki zvaničnik zahvalio na prijemu kazavši da je svrha njegove posjete dalje produbljivanje partnerstva i savezništva SAD i Crne Gore.

"Činjenica da je Crna Gora uspijevala da ostane nezavisna, multietnička i otvorena za ljude različitih vjera i nacija u kriznim vremenima čini je pouzdanim strateškim partnerom SAD u regionu. Crna Gora, članica NATO-a, treba da bude i dio EU i SAD će nastaviti da podržava euroatlantske aspiracije Crne Gore i njenih građana", precizirano je u saopštenju.

Dvojica zvaničnika sasgasila su se, kako je navedeno, da ključni problem nestabilnosti regiona ne može biti riješen bez jasne perspektive integracije.

Takođe, saglasili su se da su evropska i euroatlantska integracija i ekonomski razvoj regiona ključni elementi dalje agende odnosa i saradnje sa SAD", piše u saopštenju.

Gabrijel Eskobar bi tokom posjete Crnoj Gori trebalo da se sastane sa predsjednicima Skupštine i Vlade Crne Gore, Aleksom Bečićem i Zdravkom Krivokapićem.

Prethodno je američka ambasada u Podgorici saopštila da će zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara razgovarati sa predstavncima poslovnog i nevladinog sektora, mladim političkim liderima i učesnicima programa razmjene u Sjedinjenim Državama.

Američki zvaničnik je tokom pretresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu, održanom krajem oktobra, rekao da su SAD spremne da sarađuju sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju suverene, inkluzivne i demokratske države koja sprovodi reforme za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i poštuje obaveze kao saveznica u NATO-u.

Evropska komisija je u izveštaju objavljenom sredinom oktobra konstatovala da Crna Gora treba da intenzivira napore u rješavanju problema u oblastima slobode govora, slobode medija i intenzivira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Tu ocenu prenio je Oliver Varhelji, komesar za susedsku politiku i proširenje Evropske unije.

Crna Gora je zemlja Zapadnog Balkana koja je najviše odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Otvorena su ukupno 33 pregovaračka poglavlja, dok su tri privremeno zatvorena.

XS
SM
MD
LG