Linkovi

Krivokapić: Ohrabruje činjenica da Izvještaj EK ne konstatuje nazadovanje


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obratio se javnosti povodom Izvještaja o napretku Crne Gore u procesu EU integracija, ocjenjujući da ga je kao premijera ohrabrila činjenica da u Izvještaju nije konstatovano nazadovanje.

"Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala Evropska komisija za nas su od nemjerljive važnosti", rekao je Krivokapić i dodao da je u Izvještaju “apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala proteklih mjeseci”.

"A to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada ove praktično dvije grane vlasti", kazao je premijer .

On je pozvao Skupštinu Crne Gore da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti “ali ovaj put kroz unapređenje dijaloga unutar sebe kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u tužilaštvu i pravosuđu".

Prethodno je predsjednik Milo Đukanović Izvještaj ocijenio “generalno objektivnim”, ali “nažalost i depresivnim”, uz potrebu jasnijeg političkog odredjenja u nekim segmentima kako bi bili sigurni da je slika stanja prepoznata u EU.

On je ocijenio da je “to preduslov da se otklone nedostaci i unaprijedi stanje u državi”.

Prema Đukanoviću, posebno brine što je napredak prepoznat u samo tri oblasti, dok je čak u trinaest zabilježena stagnacija, što, kako je ocijenio, svjedoči o neposvećenosti crnogorske strane poželjnoj dinamici integracije u prethodnom periodu.

Đukanović je ocijenio da je, uprkos izvjesnom zastoju u politici proširenja najbolji odgovor zemlje u procesu pregovora “da ubrza tempo i završi svoj dio obaveza”, navodeći da je zbog izostanka takvog pristupa rezultat Izvještaja nezadovoljavajući, uz ocjenu da “nije sve izgubljeno”.

Izvršna direktorica Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević saopštila je da Izvještaj EK o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU nije ukazao samo na stare, već i na nove boljke, ocjenjujući da je u vladavini prava zabilježen najgori rezultat u prethodnih nekoliko godina.

Uljarević je, gostujući na TV Vijesti, rekla da je rezultat zabrinjavajući jer je Crna Gora prihvatila novu metodologiju koja ima zahtjevniji pristup “kada je u kvalitet reformi pitanju i koja u srž procesa stavlja vladavinu prava”.

“U vladavini prava je ostvaren ubjedljivo najgor rezultat u proteklih nekoliko godina”, rekla je i dodala da je to zabrinjavajuće iz dva razloga - što se poslije devet godina pregovora očekivao pomak i to što je godinu dana od promjene vlasti “solidan period da pokažete nešto što može da bude mjerljiva volja da neke stvari sprovedete na adekvatan način”.

XS
SM
MD
LG