Linkovi

Blinken: Radujemo se izgradnji snažnijeg partnerstva sa Srbijom u narednih 140 godina


Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Reuters/Ian Langsdon
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Reuters/Ian Langsdon

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da u narednih 140 godina Sjedinjene Države očekuju izgradnju još snažnijeg partnerstva sa Srbijom.

Tu objavu na profilu društvene mreže Tviter postavio je povodom jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

Srećni smo što obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije. Naša dva naroda dele istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Radujemo se izgradnji još snažnijeg partnerstva u narednih 140 godina”, navodi se u objavi državnog sekretara Blinkena.

Na ceremoniji obeležavanja jubileja diploamtskih odnosa dve zemlje u Beogradu - američki ambasador Entoni Godfri poručio je da Srbija i SAD rade na zajedničkoj viziji budućnosti.

"Devedesete godine prošlog veka predstavljale su veliki izazov za region i odnose između Beograda i Vašingtona, ali su Srbija i SAD rešene da se sada suoče sa novim izazovima. Sjedinjene Države podržavaju evropske integracije Beograda, a američke firme investirale u Srbiji više od četiri milijarde evra i da zapošljavaju oko 20.000 ljudi", poručio je Godfri.

Istim povodom predsedsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ukazao je da u Srbiji postoji svest o tome da se nijedan državni i nacionalni cilj ne može ostvariti bez saradnje sa Amerikom.

"Niti Sjedinjene Američke Države misle da mogu bez Srbije da ostvare bilo koji svoj interes u ovom delu Evrope. Srbija i Amerika se dobro poznaju, zajedno smo proživeli i dobro i loše, izvukli smo pouke i odlučili da idemo dalje kao snažni partneri. Radimo zajedno na svemu što je u obostranom interesu", poručio je predsednik Skupštine Srbije povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

"To je ono što nas veže i na čemu gradimo odnose i nema razloga da bilo ko zbog toga bude nezadovoljan", ukazao je Dačić.

Uz uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje - Srbija i SAD su pre 140 godina dogovorile Trgovinski sporazum i Konzularnu konvenciju - koja je štitila prava njihovih građana.

Sporazum je obezbedio građanima dve zemlje slobodan ulaz, kretanje i boravak na bilo kom delu teritorije druge zemlje i obavljanje poslova uz ličnu i imovinsku zaštitu.

XS
SM
MD
LG