Linkovi

Eskobar: Nova administracija biće vrlo aktivna u regionu, imamo odgovor na uticaj Rusije


Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan tokom učešća na 2BS forumu u Budvi ((Foto: Twitter/acm_ascg))
Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan tokom učešća na 2BS forumu u Budvi ((Foto: Twitter/acm_ascg))

Zamjenik američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar saopštio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regionu, navodeći da SAD ima odgovor na uticaj Rusije.

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regionu, Eskobar je u onlajn obraćanju učesnicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Vašingtonu vjeruju da je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regiona.

“To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije”, rekao je Eskobar i podsjetio da su sve administracije od tog vremena “gurali vlade iz regiona da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji.

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati nezavisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

“Za nas je kamen temeljac naše politike u Bosni podrška Dejtonu, podrška bosansko-hercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak Bosne u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je - nastavljamo da podržavamo dijalog pod vođstvom EU… kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade sarađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju evropsku budućnost ”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, Evropa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije Zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

“Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo region s ogromnim mogućnostima”, naglasio je Eskobar i dodao da će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”.


Upitan da li Sjedinjene Američke države imaju odgovor na uplitanje Rusije u politički život Crne Gore i regiona, Eskobar je odgovorio potvrdno:

"Imamo mnogo sredstava da odgovorimo na to. Prije svega, da budem jasan, ne mislim da Rusija ima na umu evropsku integraciju za Crnu Goru. Zato ćemo diplomatski i politički odgovoriti radeći na izolaciji onih snaga koje zaista ne žele inkluzivnu, demokratsku i zapadno orijentisanu Crnu Goru”.

Odgovarajući na pitanje o prosrpskim i proruskim snagama u Crnoj Gori, on je rekao da ne vidi “da je biti prosrpski i proruski u Crnoj Gori ista stvar”, te da je “srpsko pitanje drugo pitanje”.

“Snage koje su pro-srpske trebale bi shvatiti da Crna Gora mora biti demokratska, nezavisna, suverena i zapadno-orijentisana, te ostati dio NATO-a”, rekao je Eskobar i dodao da je problem u strankama koje rade na potkopavanju tih aspekata Crne Gore.

“U posljednjih 25 godina Crna Gora je bila uspješna, bila je model novih članica u NATO-u i novih aspiranata za EU. Dakle, onima koji ga žele oštetiti imamo mnogo načina da odgovorimo. Neke od njih su sankcije, neke su diplomatska i politička izolacija, a neke su angažman s onima koji ih imaju sposobnost izolovati i unutar Crne Gore”.

Eskobar je rekao da postoji zabrinutost kada je u pitanju opasnost za NATO u razmjeni podataka sa novom crnogorskom Vladom, zbog interesa Rusije.

"Zabrinutost je stvarna i to bi crnogorski narod trebao shvatiti vrlo ozbiljno", rekao je Eskobar I dodao da NATO ima mehanizam na kome može odlučivati o razmjeni ili uskraćivanju informacija.

“To bi bilo žalosno ako bi morali uskratiti informacije od određene zemlje ili vlade, jer to samo slabi tu vladu i trebali bismo biti vrlo oprezni u pogledu izazova koji bi mogli natjerati NATO da preispita”.

Rajnke: Crnogorski multikulturalizam bio faktor stabilizacije regiona, alarmantna erozija poštovanja različitosti

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke rekla je na 2BS forumu da je zabrinuta zbog nivoa podjela u Crnoj Gori, navodeći da je njen multikulturalizam bio ponos zemlje i faktor stabilizacije na Zapadnom Balkanu.

“Kad sam stigla u Crnu Goru, multietničnost i multikulturalizam su bili za ponos, nedavni događaji pokazali su nivo tenzija”, kazala je Rajzing Rajnke i dodala da potencijal za podjele i dalje postoji, posebno nametanjem pitanja u popisu.

Ona je navela da su se neke političke snage, kada su SAD postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, “cinično odnijele prema toma nadajući se da će to dodatno produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci, dodatno marginalizujući one koji baštine neke druge identitete”.

Ona je ocijenila da je crnogorska tradicija multikulturalizma dugo bila faktor stabilizacije na Zapadnom Balkanu, ocjenjujuči da je “alarmantna erozija poštovanja različitosti, a posebno vidljiva eskalacija političke retorike”.

Ambasadorka SAD je poručila da su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala pitanja kojima se treba baviti, dodajući da Crnoj Gori treba jako i nezavisno pravosuđe, prenijela je Antena M.

Rajzing Rajnke je istakla i da NATO ostaje onoliko snažan koliko su njene članice privržene članstvu.

"Naša dužnost kao članica je da damo svoj doprinos jačanju Alijanse bilo da to znači ispunjavanje finansijskih obaveza i slanje vojnih tupa u NATO misije koje doprinose jačanju regionalne saradnje. U tom smislu, ona je pohvlila Crnu Goru kao kredibilnog partnera Alijanse", kaže ona.

Ona je, na kraju obraćanja učesnicima 2BS Foruma, poručila građanima Crne Gore da ostanu vjerni viziji bezbjedne, demokratske, multietničke Crne Gore, kako bi zauzela mjesto koje joj pripada među evropskim demokratijama kao članica EU.

Đukanović: Stabilnost Crne Gore učvršćuju EU integracije, oskudne poruke partnera zamagljuju evropsku perspektivu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je na forumu da se stabilnost Crne Gore može učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali i naglasio da je problem “kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive”.

Đukanović je rekao da takve poruke “daju krila uspavanom nacionalizmu iz 1995, koji nikada nije odustao”..

"Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovdje računa na proruske sentimente", ocijenio je Đukanović.

Đukanović je ponovio i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa poslijedica toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

"Dok EU to shvati, život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo. Naš izbor je EU i NATO", rekao je Đukanović i dodao da “očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nijesu uspijeli ranih 90-ih”.

Đukanović navodi da se vraća ideja da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

On je, govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, ocijenio da su oni zapravo pješadija velikosrpskog nacionalizma.

"Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore", rekao je i dodao da izlaz vidi “kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga”, ocjenjujući da se “iz ovakvog stanja jedino izlazi kroz nove izbore”.

Krivokapić: Vlada posvećena EU integracijama, da CG bude oslobodjena bilo kog uticaja

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je, u onlajn obraćanju učesnicima Foruma, da ruski uticaj u Crnoj Gori nije nastao za vrijeme njegove Vlade i da ona nije uvela ruske tajkune u ekonomski sistem, navodeći da želi da ovaj prostor bude oslobođen bilo kog uticaja.

"Nemojte reći da je ruski uticaj nastao za vrijeme ove vlade i da je ona ruske tajkune u ekonomski sistem. Mi želimo sa ovaj prostor bude oslobođen bilo kakvog uticaja i da budemo pouzdan partner svima", poručio je Krivokapić na 2BS forumu.

On je rekao da Podgorica nikada nije bliža NATO-u, navodeći da istraživanje njegove Vlade pokazuje da građani sada za deset odsto više vjeruju tom savezu.

"Sve što bude negativno u izvještaju o napretku ova vlada će se truditi da otkloni što prije. Nekorektno je da se napredak u poglavlju 24 pripisuje ministru (Sergeju) Sekuloviću a ne Vladi", rekao je on i negirao da Srpska pravoslavna crkva predstavlja glavno težište ove vlade.

On je ocijenio da se Vlada bavi naslijeđem koje joj je ostavljeno, navodeći da joi je ostavljen i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji nije htio ništa drugo osim da ugrozi imovinu crkve".

"Bivša vlast se nije usuđivala da reformiše pravosuđe i tužilaštvo koje je zarobljena institucija. Podjele su ovdje namjerno produbljene, od crkve do pitanja Akademije nauka i umjetnosti", rekao je on i naglasio da je sloboda je u Crnoj Gori iznad svega, navodeći kao primjer “to što se desila smjena vlasti”.

"Dajte da krenemo u proces uspostavljanje uređene države. Država je slaba ako su joj slabe institucije. Ja sam kao premijer naslijedio to stanje ali želim da Crna Gora ima jake institucije. Crna Gora je država svih nas i možemo se pomiriti ako svi doprinesemo tome", kazao je Krivokapić.

"Ova Vlada je posvećena evropskom i NATO putu i mi ćemo taj put doslijedno slijediti. Tim putem idemo jer smatramo da je to najbolje za građane", kazao je on i dodao da je njegova vlada “100 odsto slijedila sve preporuke EU”.

On je naglasio da se njegov stav nije promijenio “po pitanju prosperiteta naše države i smatra da je to njena budućnost”.

"Ova vlada nije nesposobna, kao sto je neki predstavljaju nego vrlo uspješna i to dokazuje svojim djelima”, rekao je.

Prema njegovim riječima, Vlada mora “svakom građaninu da damo šansu da živi od svog rada”,

"Mi želimo da svaki zakon bude najbolji i u korist svima. Želimo da budemo Evropa ovdje i to je najbolji dokaz koliko smo orijentisani ka evropskom putu", zaključio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG