Linkovi

Severna Makedonija: Premijer Zoran Zaev podnosi ostavku


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, u sredini, govori u centrali svoje partije, Socijaldemokratskog saveza Makedonije, u Skoplju, 31. oktobra 2021.
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, u sredini, govori u centrali svoje partije, Socijaldemokratskog saveza Makedonije, u Skoplju, 31. oktobra 2021.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u nedelju uveče da podnosi ostavke na mesto predsednika Vlade i na funkciju predsednika vladajućeg Sodijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Kako prenose makedonski mediji, Zaev je na konferenciji za štampu rekao da preuzima svu odgovornost za loše rezultate koje je stranka ostvarla na lokalnim izborima.

"Čestitam svim gradonačelnicima, ali želim da podelim razočarenje, jer na ovim izborima vidimo saveze žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez obraza zbog glasova i novca", kazao je Zaev aludirajući na nasilni upad demonstranata u makedonsko Sobranje 27. aprila 2017.

Uprks ostavci na mesto premijera, on je ponovio raniji stav da misli da nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori.

Nešto kasnije, Zaev je vest objavio i na svom Tviter nalogu navodeći: "Zajedno sa građanima doneli smo slobodu i demokratiju, a kada postoji demokratija, postoji i odgovornost".

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja, koju je podržala opoziciona stranka VMRO-DPMNE, Danela Arsovska, proglasila je pobedu u drugom krugu izbora nad kandidatom SDSM i sadašnjim gradonačelnikom Petrom Šilegovim.

Arsovska je u nedelju uveče izjavila da je dobila "ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev".

Kandidat VMRO-DPMNE-a za gradonačelnika Ohrida Kiril Pecakov proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora, a kandidati VMRO-DPMNE-a vode u Bitolju, Đevđeliji i još nekoliko mesta, preneo je FoNet.

Odlaže se sastanak inicijative Otvoreni Balkan?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Glazgovu se sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, sa kojim je razgovarao o sastanku inicijative "Otvoreni Balkan" u Beogradu u svetlu ostavke Zaeva.

"Snažna podrška #OpenBalkan. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju", napisao je Vučić na svom Instagram profilu pred početak konferencije o klimatskim promenama COP26.

Domaćini konferencije COP26 u Glazgovu su premijer Velike Britanije Boris Džonson i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

XS
SM
MD
LG