Linkovi

Bura u Sobranju: Makedonija ušla u proceduru promene imena zemlje


Grupa poslanika opozicione VMRO-DPMNE stoji u znak bojkota dok makedonski parlament glasa o početku procedure za promenu ustava zemlje.
Grupa poslanika opozicione VMRO-DPMNE stoji u znak bojkota dok makedonski parlament glasa o početku procedure za promenu ustava zemlje.

Makedonsko Sobranje odlučilo je u petak uveče da pokrene inicijativu ustavniih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom. Odluka je doneta uz glasove nekih opziconih poslanika, što je izazvalo bes glavne opozicone partije VMRO-DPMNE i hitnu smenu neposlušnih poslanika. Zapad pozdravlja odluku.

Prihvaćen vladin predlog predviđa četiri suštinske promene: Dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije kroz ceo tekst Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Skopski mediji u subotu pišu da se u Sobranju ne pamti dan kao što je bio jučerašnji, pun tenzija i neizvesnosti. Neki od poslanika tvrde da je na njih navodno vršen pritisak da glasaju za vladinu inicijativu, na neke, pak, da budu protiv ili da ni ne prisustvuju sednici. Neki mediji pišu i da su poslanici dobijali i novac.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je zemlja uspešnim glasanjem za početak ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima.

"Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO-u će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

Zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku i posebno grupi od osam poslanika opozicionog VMRO DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, i što su se, kako je rekao, stavili iznad partijskog interesa uprkos pritisaka rukovostva.

"Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju", poručio je Zaev.

Nakon što je odluka o ustavnim promenama doneta u petak uveče, usledila je salva pozitivnih reakcija iz SAD i EU, dok je izvršni komitet VMRO-DPMNE isključio je iz stranke poslanike koji su glasali "za".

U ponedeljak bi u Skoplje trebalo da dođe visoki američki zvaničnik, Metju Palmer, koji je u subotu iz Beograda apelovao na vladajuću većinu u Sobranju da usvoji izmenu ustavnih amandmana, nazivajući to prilikom koja se neće ponoviti.

Mediji prenose i da je ovo tek prvi korak u realizaciji ustavnih promena radi promene imena Makedonije u Severna Makedonija, kao i da Prespanski sporazum treba da bude usvojen i u grčkom parlamentu, u kome takođe postoji otpor.

Opozicioni poslanici u makedonskom parlamentu su navodno postavili četiri uslova da bi glasali za sporazum, a jedan od tih uslova je da, ukoliko sporazum ne bude izglasan u grčkom parlamentu, odluka Sobranja o promeni ustava bude poništena.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to će u Sobranju biti potrebna prosta većina od ukupno 120 poslanika, dok u trećoj, proceduri usvajanja amandmana, nepohodna većina iznosi 80 poslanika.

XS
SM
MD
LG