Linkovi

Zaev predstavio sastav Vlade, čeka potvrdu Sobranja


Zoran Zaev

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Lider SDSM je najavio da će Vlada imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi, prenosi Radio Televizija Srbije (RTS).

Mandatar Zaev izjavio je da očekuje da će nova makedonska vlada biti formirana do srede uveče.

"Sednica je zakazana za sutra (utorak), rasprava bi trebalo da traje dva dana, što znači da će vlada biti izabrana do srede uveče. Nadam se da se ovaj krajnji rok neće do kraja iskoristiti, uzimajući u obzir prethodna iskustva," rekao je Zaev novinarima.

Prema njegovim rečima, prvo što će Vlada učiniti biće ukidanje spoljnog testiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

On je najavio da će se nova vlada razvijati u dva smera - reformama i poboljšanju života građana.

SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima traje u Makedoniji.

Ministarstvo odbrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova, navode makedonski mediji. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, za transport Goran Sugarevski, a resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski. Na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska, iInformatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski ocenio je da je nova vlada, koju je predložio lider SDSM, sastavljena na brzinu da bi zadovoljila apetite partijskih lidera. Izbor članova nove vlade nije napravljen na osnovu stručnosti ili iskustva, rekao je Gruevski i istakao da je veliki broj članova nove vlade tokom prethodnih dužnosti, koje su obavljali bio umešan u različite korupcionaške afere, preneli su makedosnki mediji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG