Linkovi

Makedonija nakon rešavanja spora sa Grčkom može u NATO


Posrednik UN u pregovorima Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva Makedonije, Metju Nimic, izjavio je u sredu da je na vidiku rešenje tog spora koji traje gotovo 30 godina. Iz NATO-a stižu najave da su vrata Alijanse odmah otvorena za Makedoniju.

"Optimista sam, imam veliku nadu da se ovaj proces kreće u pozitivnom pravcu", rekao je Metju Nimic u Njujorku posle razgovra ss Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom - pregovaračima Makedonije i Grčke.

Makedonski mediji prenose da je Nimic rekao da je je predstavio "set sugestija i predloga" i da očekuje da ih predstavnici dve susedne zemlje prenesu svojim vladama.

"Predstavio sam set sugestija za rešavanje spora. Neralno je očekivati rešenje koje ne bi sadržalo termin 'Makedonija' ", rekao je Nimic posle kratkog, jednočasovnog sastanka.

On pretpostalvja da bi u naredne dve sedmice mogao da poseti glavne gradove Makedonije i Grčke da bi čuo mišljenja njihovih rukovodstava i kako da se nastavi dalje, ali to zavisi od ministara spoljnih poslova, prenosi Beta.

Ovaj veteran američke diplomatije i posrednik UN je istakao da na predlog koji je izneo pregovoaračima, gleda kao na "dobar set ideja s paketom kompromisa" i da bi "obe strane trebalo da se osećaju udobno sa zajednički prihvatljivim rešenjem", javlja Beta.

Vrata NATO-a otvorena

A ukoliko uspe rešavanje spora sa Grčkom, Makedoniji su otvorena vrata za ulazak u zapadni vojni zavez, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

U intervjuu za makedonski državnu agenciju MIA, on je rekao da pozicija NATO nije promenjena, odnosno da se sve odluke donose na osnovu koncenzusa svih saveznika.

Stoltenberg, koji bi od srede uveče trebalo da bude u dvodnevnoj poseti Makedoniji, pozdravio je obnovljenje pregovore Skoplja i Atine, ali je dodao da nije u njegovoj nadležnosti rešavanje spora s imenom.

Unutrašnja kriza: Predsednik ne želi da odobri albanski kao službeni

I dok se Makedonija kreće ka rešenju svoje najduže i najveće diplomatske krize, unutrašnjopolitičke varnice nisu u potpunosti ugašene. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u sredu uveče da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika, kojim se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cele zemlje.

Ivanov je rekao da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer je nepravedan i represivan i jer favorizuje samo albanski jezik, prenose mediji.

"Ovim zakonom se uvodi veoma skup paralelizam u svim organima državne vlasti što vodi ka njhovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije", rekao je Ivanov.

Predsednik Makedonije je poslao pismo Sobranju, u kom uz obrazloženje poslanike obaveštava da neće potpisati ukaz, poziva poslanike da pažljivo razmotre njegove primedbe.

Vladajuća koalicija Socijademokratskog saveza Makedonije i najveće partije Albanca u Makedoniji, DUI, ranije je najavila da će, ako Ivanov ne potpiše ukaz, ponovo izglasati isti Zakon o jezicima, koji nakon toga, prema odredbama Ustava, automatski stupa na snagu bez potreba da ga potpiše predsednik.

Sobranje Makedonije je novi Zakon o jezicima donelo 11. januara, a glasanje su bojkotovali poslanici najveće opozicione partije, nekeda vladajuće VMRO DPMNE. Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika.

XS
SM
MD
LG