Linkovi

Sobranje: Referendum o imenu Makedonije 30. septembra


Arhiva - Demonstranti izvikuju slogane protiv promene ustavnog imena zemlje ispred zgrade parlamenta u Skoplju, Makedonija, 23. juna 2018.

Referendum o novom imenu Makedonije, čija je uspešna realizacija uslov za integraciju zemlje u NATO i Evropsku uniju, biće održan 30. septembra, odlučilo je u ponedeljak makedonsko Sobranje.

Za raspisivanje referenduma glasalo je 68 poslanika vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), kao i manje albanske opozicione partije Besa, dok su poslanici opozicione VMRO-DPMNE i Alijanse za Albance Zijadina Sele napustili salu pre glasanja.

Prema odluci koju je usvojila makedonska skupština, referendumsko pitanje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Poslanici VMRO-DPMNE napustili su salu pošto je poslanik te stranke Nikola Micevski ponovio stav da je pitanje neprecizno, višeznačno i manipulativno, kao i da se time što je referendum konsultativan otvara mogućnost različitog tumačenja.

Šef poslaničke grupe SDSM Tomislav Tuntev pozvao je na početku sednice građane da izađu na referendum, navodeći da je pred njima istorijska odluka koja treba da obezbedi budućnost Makedoniji i budućim generacijama.

"Stvorili smo uslove da Makedonija postane deo evropske porodice, da bude jednaka sa evropskim i svetskim silama", rekao je Tuntev, dodajući da će ulaskom zemlje u NATO makedonski postati jedan od službenih jezika alijanse.

Referendum o imenu države biće konsultativni, što znači da je cenzus manji nego kada je obavezujući. Da bi takvo izjašnjavanje bilo uspešno, potrebno je da na birališta izađe polovina ukupnog broja birača, nešto iznad 900.000, i da polovina od izašlih glasa "za".

Troškovi referenduma iznosiće 3,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz budžeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG