Linkovi

Premijer Makedonije najavio referendum o imenu za jesen


Premijer Grčke Aleksis Cipras i premijer Makedonije Zoran Zaev posle potpisivanja sporazuma. (Foto: AP/Yorgos Karahalis)

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je tri moguća datuma za jesenji referendum u toj zemlji o odluci za novo ime države, dok predsednik Đorđe Ivanov nastavlja da odbija da potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma koji su Atina i Skoplje potpisali prošlog meseca.

Referendum na kojem će se građani Makedonije izjašnjavati o sporazumu o novom imenu bivše jugoslovenske republike, biće održan 23 . ili 30. septembra, odnosno 7. oktobra, izjavio je Zaev.

On je u intervjuu za grčku televiziju ERT rekao da je cilj da se do 15. januara završe sve predviđene obaveze, a da će referendum imati obavezujući karakter i da će sporazum prihvatiti svi, pa čak i predsednik Ivanov.

"Ako se to dogodi ranije, to je u redu. Želimo da sve bude okončano pre božićnih praznika, pa čak i pre Nove godine”, rekao je Zaev.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov

​Ivanov je odbio da potpiše zakon o ratifikaciji sporazuma, koji su Atina i Skoplje ratifikovali prošlog meseca na grčkoj strani Prespanskog jezera, a koji, između ostalog, predviđa da novo ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Sobranje je ove nedelje drugi put izglasalo zakon, a naredni korak je potvrđivanje na referendumu.

Sporazum predviđa i promenu makedonskog Ustava, čemu se predsednik Ivanov najviše protivi.

Kancelarija predsednika odbacila je tvrdnje Zaeva da će Ivanov potvrditi sporazum Atine i Skoplje o novom imenu, prenose makedonski mediji.

Ivanov nije promenio svoju poziciju i nikakve pretnje, ucene i pritisak neće uticati na promenu njegovog stava, navedeno je u saopštenju.

"Makedonski predsednik ne prihvata sporazum na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i na štetu interesa Republike Makedonije”, zaključeno je u saopštenju.

Albanske partije podržavaju sporazum

Albanske partije u toj zemlji uglavnom su podržale sporazum o novom imenu Makedonije, koji bi zemlju ubrzano trebalo da odvede u NATO.

Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integracije (DUI), partije Albanaca u Makedoniji, izjavio je da će, kada grčko makedonski sporazum stupi na snagu, Albanci u pasošima biti evidentirani kao državljani Republike Severne Makedonije.

Ahmeti za portal AlsatM rekao je da Albanci u Makedoniji nikada nisu bili deo problema sa imenom te bivše jugoslovenske republike.

"Pitanje imena sa Grčkom nije problem za Albance. To je problem za makedonsku zajednicu. Albanci su građani Republike Makedonije”, rekao je predsednik DUI, koja je članica vladajuće koalicije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG