Linkovi

Zaev i Cipras u Skoplju: Sporazum i selfiji


Zoran Zaev i Aleksis Cipras u Skoplju, foto REUTERS/Ognen Teofilovski
Zoran Zaev i Aleksis Cipras u Skoplju, foto REUTERS/Ognen Teofilovski

Grčka i Severna Makedonija potpisale su, u prestonici te države Skoplju, sporazum o zajedničkim vazdušnim patrolama – u svetlu novog zamajca odnosa nakon što su okončale gotovo tridesetogodišnji međusobni spor. Lideri dve države – premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev su se nakon potpisivanja sporazuma zagrlili i uslikali selfi.

“Zajedno ispisujemo istoriju”, poručio je nakon potpisivanja severno-makedonski premijer Zaev.

“Mi smo dva suseda – prijatelja koji su Evropi i svetu pokazali da hrabre odluke, najlepše želje i zajedništvo, koji su do juče bili nemogući, danas postaju realnost”, rekao je Zaev.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o infrastrukturnim projektima, uključujući izgradnju pruge između severnomakedonske prestonice Skoplja i grčke luke Solun.

Aleksis Cipras je prvi grčki zvaničnik u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, bivšoj jugoslovenskoj republici, koja je nezavisnost proglasila 1991. godine.

Dvojica državnika prošle godine su postigla sporazum o preimenovanju Makedonije, čije je ime bilo identično grčkoj pokrajini u Severna Makedonija, čime je okončan dugogodišnji spor dve strane.

Sporazum je Severnoj Makedoniji otvorio put ka članstvu u Evropskoj uniji i Severnoatlantskoj alijansi NATO-u.

XS
SM
MD
LG