Linkovi

EU zabranila beloruske aviokompanije, opozicija traži od G7 da uvede sankcije


ARHIVA- Zastave EU u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)

Beloruskim aviokompanijama biće zabranjeno da lete iznad teritorije Evropske unije ili da imaju pristup njenim aerodromima, saopšteno je u petak iz Brisela.

Odluka EU deo je planiranih kaznenih mera protiv Belorusije nakon što je Minsk prinudno prizemljio avion kompanije "Rajaner" 23. maja, a zatim i uhapsio opozicionog novinara koji je bio jedan od putnika.

Zabrana će stupiti na snagu u ponoć po centralno-evropskom vremenu, a predviđeno je da zemlje članice "odbiju da daju dozvolu avionima beloruskih aviokompanija da sleću, poleću ili nadleću njihovu teritorije", navele su u saopštenju vlade EU.

Zabrana takođe obuhvata reklamiranje aviokompanija koje prodaju karte za avione kojima operišu druge kompanije, u okviru takozvanih kodšer sporazuma.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) u sredu je izdala uredbu u kojoj se navodi da bi svi avioni EU trebalo da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije osim u vanrednim situacijama.

Međunarodna organizacija za vazdušni saobraćaj IATA kritikovala je tu odluku, zbog koje će letovi za Aziju biti duži i skuplji.

Međutim, Evropska unija i NATO veruju da je prinudno prizemljenje aviona na letu od Atine do Viljnusa,da bi se uhapsili novinar Roman Protasevič i njegova devojka, državna piraterija i da se ne može tolerisati.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Protasevič planirao pobunu, a Zapad je optužio da vodi hibridni rat protiv njega.

Beloruska nacionalna aviokompanija Belavija ima letove za oko 20 aerodroma u Evropi, uključujući u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

Zabranu će sprovoditi vlade članica EU, od kojih su mnoge i članice NATO koje mogu da angažuju borbene avione da zaštite svoj vazdušni prostor.

U međuvremenu, opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja je rekla agenciji Rojters u Poljskoj da bi G7 trebalo da uvede nove sankcije Belorusiji. Tihanovskaja je posle spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine prebegla u Litvaniju.

Lideri Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Država bi trebalo da raspravljaju o Belorusiji 11. juna, ali domaćin Britanija još nije prihvatila francuski poziv da se na sastanak pozove belorruska opozicija.

"Pritisak je snažniji kada te zemlje deluju zajedno i mi apelujemo na Veliku Britaniju, SAD, Evropsku uniju i Ukrajinu", rekla je Tihanovskaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG