Linkovi

Diplomate: EU uvodi sankcije beloruskoj aviokompaniji pre ekonomskih kaznenih mera


Avion beloruske nacionalne aviokompanije "Belavia" sleće na međunarodni aerodrom u Viljnusu u Litvaniji, 23. maj 2021. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)
Avion beloruske nacionalne aviokompanije "Belavia" sleće na međunarodni aerodrom u Viljnusu u Litvaniji, 23. maj 2021. (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)

Evropska unija priprema sankcije protiv beloruske nacionalne aviokompanije i najmanje 10 visokih zvaničnika pre uvođenja ekonomskih kaznenih mera zbog odluke Minska da prinudno prizemlji avion kompanije "Rajaner", prenosi agencija Rojters pozivajući se na troje neimenovanih diplomata.

Očekuje se da se na "crnoj listi" EU nađu najviši zvaničnici ministarstva odbrane i saobraćaja, vojnih vazduhoplovnih snaga, zatim jedan od najviših zvaničnika aerodroma u Minsku i visoki zvaničnik civilnog vazduhoplovstva, navele su diplomate. Takođe će biti sankcionisano državno preduzeće iz vazduhoplovnog sektora.

Predlog za zamrzavanje imovine i zabrane putovanja deo je paketa novih sankcija koje članice EU uvode Belorusiji zbog prizemljenja aviona u Minsku 23. maja i hapšenja disidenta i novinara Romana Protaševiča i njegove devojke.

Vlade EU, koje su incident nazvale državnom piraterijom, saopštile su da razmatraju sankcionisanje sektora ključnih za belorusku ekonomiju kako bi predsednik Aleksandar Lukašenko trpeo konkretne posledice. To bi moglo da obuhvati prodaju obveznica, naftni sektor i kalijumsko đubrivo - jedan od najvećih izvoznih proizvoda Belorusije.

Pre uvođenja ekonomskih sankcija, očekuje se da se EU do 21. juna - kada se sastaju ministri spoljnih poslova - saglasi u pogledu manjeg spiska sankcija protiv pojedinaca i dva entiteta, što bi bio brzi odgovor, navele su diplomate.

"Sve članice EU saglasne su u pogledu tog pristupa", rekao je jedan diplomata. Drugi je naveo da bi to bio "jasan signal Lukašenku da su njegovi potezi opasni i neprihvatljivi".

Dok se o sankcijama i dalje raspravlja, ambasadori EU bi već u petak mogli da preliminarno odobre zabranu beloruskim aviokompanijama da nadleću ili sleću na teritoriju Evropske unije, što bi ministrima zemalja članica omogućilo da kasnije ovog meseca formalno odobre taj potez.

Britanija, koja više nije članica EU, suspendovala je dozvolu za belorusku nacionalnu aviokompaniju "Belaviju". Očekuje se da Brisel uradi isto, najavile su diplomate.

Više detalja nije poznato, a Evropska unija ne komentariše javno pripreme za uvođenje sankcija.

Lukašenko je prošle nedelje rekao da je novinar uhapšen zbog planiranja pobune, a Zapad je optužio da vodi hibridni rat protiv njega.

XS
SM
MD
LG