Linkovi

Erdogan preti zatvaranjem dve američke vojne baze u Turskoj


Predsednik Turske Rečep Tajip Erdogan tokom intervjua za privatnu provladinu televiziju A Haber, u Istanbulu, 15. decembra 2019.

Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan zapretio je u nedelju da će zatvoriti dve strateške vojne baze koje koriste Sjeidnjene Države u Turskoj, nakon što je Vašington upozorio Ankaru da će biti podvrgnuta sankcijama zbog kupovine ruskog oružja.

"Ukoliko bude neophodno, možemo da zatvorimo Indžirlik i možemo da zatvorimo Kuredžik", rekao je Erdogan za provladinu A Haber televiziju. Dve baze nalaze se na jugozapadnoj obali, nedaleko od granice sa Sirijom.

Erdogan je više puta pominjao tu mogućnost u poslednje vreme, otkako postoje tenzije između dve zemlje.

Vazdušne snage SAD koristile su bazu Indžirlik za napade na pozicije grue Islamske države u Siriji. U bazi Kuredžik raspoređene su glavne NATO radarske instalacije.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu pokrenuo je pitanje baza prošle nedelje. Odgovarajući na pretnje SAD sankcijama, on je upozorio da bi njihovo zatvaranje moglo da "bude na stolu".

Turska se suočila sa sankcijama SAD nakon odluke da kupi ruski raketni odbrambeni sistem S-400, uprkos upozorenjima iz Vašingtona.

U petak, Turska je pozvala ambasadora SAD na razgovor nakon što je Senat SAD ispratio niži dom u priznanju masovnog ubistva Jermena 1915. godine kao genocida. Zakon tek treba da potpiše predsednik SAD Donald Tramp.

Jermenija tvrdi da je 1,5 miliona ljudi ubijeno tada. Turska tvrdi da je broj ubijenoh daleko manji i da su Turci takođe ginuli, objašnjavajući ubistva Prvim svetskim ratom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG