Linkovi

Tenzije SAD-Turska eskaliraju po pitanju ruskih raketa


Arhiva - Ruski vojnik prolazi pored raketnog sistema S-400 u centru Moskve, Rusija, 29. aprila 2019.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar odbacio je u četvrtak najnovije upozorenje Pentagona po pitanju skorašnje nabavke ruskih raketa, kao "jezik koji ne priliči savezniku".

Pismo vršioca dužnosti američkog sekretara odbrane Patrika Šenahana upućeno turskom kolegi sadrži detaljan raspored isključivanja Turske iz nabavke i proizvodnje najnovijeg američkog lovačkog aviona F-35, ukoliko Ankara kupi ruski raketni sistem S-400

Pentagon tvrdi da S-400 ugrožava F-35, posebno njegovu tehnologiju nevidljivosti za radare, koja je razvijena tako da izbegava sisteme poput S-400.

Ankara osporava tvrdnje Vašingtona. Akar kaže da će razgovarati sa Šenahanom u četvrtak i kaže da će pisani odgovor Ankare uslediti u narednim danima.

Arhiva - Turski ministar odbrane Hulisi Akar obraća se novinarima u Ankari, Turska, 21. maja 2019.
Arhiva - Turski ministar odbrane Hulisi Akar obraća se novinarima u Ankari, Turska, 21. maja 2019.

Pismo iz Pentagona smatra se kao šamar Ankari. "To je vrlo ozbiljna eskalacija sa strane Sjedinjenih Država. Prebacili su loptu u tursko dvorište", rekao je ekspert za međunarodne odnose Soil Ozel sa istanbulskog Kadir Has univerziteta.

Prošlog meseca, predsednik Turske Rečep Tajip Erdogan napravio je diplomatski pomak nakon telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Ankara je saopštila da su se obe strane dogovorile da formiraju zajednički komitet kako bi se istražila zabrinutost po pitanju bezbednosti koju predstavlja S-400.

Međutim, pošto S-400 treba da bude isporučen sledećeg meseca, pa se čini da vreme gazi diplomatske napore. U daljem podizanju bilateralnih tenzija, Pentagon je objavio otkazivanje treninga za turske pilote F-35, koji je trebalo da se dogodi kasnije ove godine.

Analitičari navode da je taj potez Ankara prihvatila uz iznenađenje, verovatno u skladu sa lokalnim izveštajima o skorašnjem dolasku ruskog osoblja u Tursku, koje treba da pripremi instalaciju S-400.

Zaoštravanje pozicije Vašingtona predstavlja pretnju u vidu izolacije Ankare zbog kontroverzi oko S-400.

Arhiva - V.D. sekretara odbrane SAD Patrik Šanaha, u centru, gotovoi pred Senatovim Komitetom za oružane snage, na Kapitol Hilu, u Vašingtonu, 11. aprila 2019.
Arhiva - V.D. sekretara odbrane SAD Patrik Šanaha, u centru, gotovoi pred Senatovim Komitetom za oružane snage, na Kapitol Hilu, u Vašingtonu, 11. aprila 2019.

"Turska se oseća sve usamljenija i usamljenija u zapadnom svetu. Ni jedna od zemalja nije ponudila direktnu podršku Turskoj", rekao je profesor međunarodnih odnosa sa Bliskoističnog tehničkog univerziteta, Husein Bagci. "Ali, zemlje poput Turske, kada su saterane u ćošak, nikada ne odustaju. To je kao mačka saterana u ćošak - napašće".

"Rusi su pobednici dana", dodao je. "Rusi vrlo uspešno kreiraju konflikt između Turske, NATO-a i Sjedinjenih Država".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG