Linkovi

Turska će odgovoriti na bilo kakve sankcije SAD zbog nabavke S-400


Ministar odbrane Turske Hulusi Akar obraća se novinarima u Ankari, Turska, 21. maja 2019.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar obraća se novinarima u Ankari, Turska, 21. maja 2019.

Turski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja uzvratiti na bilo kakve moguće sankcije SAD zbog sporazuma sa Rusijom o nabavci raketnog odbrambenog sistema S-400.

Braneći turusku nabavku, Mevlut Čavašoglu rekao je državnoj agenciji Anadolija u petak da Turska može da bira opremu za svoju odbranu "kao nezavisna i slobodna" zemlja.

Upozorenje lidera komiteta Kongresa SAD po pitanju F-35 i S-400

Lideri komiteta za spoljne poslove i oružane snage američkog Senata upozorili su tursku u utorak da rizikuje oštre sankcije ukoliko nastavi sa planovima nabavke ruskog odbrambenog sistema S-400 i upozorili su na dalju zakonodavnu akciju.

"Do kraja godine, Turska će dibiti ili napredni lovački avion F-35 na svom tlu, ili ruski S-400 zemlja-vazdih odbrambeni raketni sistem. Neće imati oba", poručili su republikanski senatori Džim Riš i Džim Ajnhof i demokrati senatori Bob Menendez i Džek Rid u kolumni u Njujork tajmsu.

Sporazum sa Rusijom ugrozio je odnose između dva NATO saveznika.

Sjedinjene Države poručuju da je S-400 pretnja za njihov program F-35 i da bi Turska mogla biti isključena iz tog programa. Takođe upozoravaj Tursku na moguće sankcije, ukoliko nabavi ruski sistem.

XS
SM
MD
LG