Linkovi

Bajden obećao da će sarađivati sa republikancima


Obraćanje izabranog predsednika posle glasanja Elektroskog koledža
Obraćanje izabranog predsednika posle glasanja Elektroskog koledža

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je razgovarao telefonom sa liderom republikanaca u Senatu Mičom Mekonelom i da, iako nisu saglasni o mnogim pitanjima, ima oblasti u kojima mogu da sarađuju.

Mekonel je dugo oklevao da prizna Bajdena kao izabranog predsednika, a to je učinio tek pošto je Elektorski koledž demokratu proglasio pobednikom izbora 3. nobvembra sa 306 osvojenih elektorskih glasova.

"Naša zemlja sada ima zvanično izabranog predsednika i potpredsednicu. Milioni nas su se nadali da će se izbori završiti drugačijim rezultatom, ali je Elektorski koledž rekao svoje", kazao je Mekonel u obraćaju javnosti u utorak.

Predsednik Donald Tramp nije komentarisao Mekoneov potez, ali je objavio nekoliko Tvitova o navodnoj izbornoj prevari - među kojima i da 92 odsto republikanskih glasača misli da su izbori pokradeni.

Tramp i dalje ne priznaje da je izgubio izbore.

Posle Mekonelovog govora, Bajden je rekao da ga je pozvao telefonom da mu se zahvali i da su imali dobar razgovor.

"Uvek smo bili otvoreni jedan prema drugome", kazao je izbabrani predsednik koji je decenijama radio sa Mekonelom, dok je bio senator.

"Dogovorili smo se da treba da se nađemo u skorije vreme i radujem se budućoj saradnji sa njim", rekao je Bajden.

Izbori u Džordžiji

Izabrani predsednik se obratio pristalicama u Atlanti, tokom mitinga demokratskih kandidata za senatore. U Džordžiji će 5. januara 2021. biti održan drugi krug izbora koji može da odluči večinu u Senatu.

Demokratski kandidati za senatore iz Džordžije su Džon Osof i Rafael Vornok.

"Mislim da će Džordžija iznenaditi celu zemlju izlaznošću na ovim izborima", rekao je Bajden.

Dan posle izbora u Džordžiji, 6. januara, ishod glasanja Elektorskog koledža treba da potvrdi i Kongres.

To je ujedno i Trampova poslednja nada da može da preokrene ishod izbora, jer kongresmen Mo Bruks iz Alabame osporava pobedu Bajdena u pet država. Bruksu je, međutim, potreban i senator da bi osporio ishod glasanja, a nijedan se još nije tome priključio.

XS
SM
MD
LG