Linkovi

Preminuo Džordž Blejk - dvostruki agent iz vremena hladnog rata


Džordž Blejk - bivši britanski špijun i dvostruki agent u službi Sovjetskog saveza, na fotografiji snimljenoj 15. novembra 2006.
Džordž Blejk - bivši britanski špijun i dvostruki agent u službi Sovjetskog saveza, na fotografiji snimljenoj 15. novembra 2006.

Džordž Blejk, bivši britanski obaveštajac koji je radio kao dvostruki agent za Sovjetski savez i odao neke od dragocenih zapadnih tajni Moskvi, preminuo je u Rusiji. Imao je 98 godina.

Ruska spoljna obaveštajna služba, poznata kao SVR, saopštila je vest o njegovoj smrti bez mnogo detalja. Ruski predsednik Vladimir Putin u telegramu saučešća hvalio je Blejka kao "briljantnog profesionalca" i čoveka "izuzetne hrabrosti."

Kao dvostruki agent, Blejk je otkrio zapadne planove da se prisluškuju sovjetske komunikacije pomoću podzemnog tunela koji je ulazio u Istočni Berlin. Takođe je otkrio identitet desetina britanskih agenata u zemljama sovjetskog bloka u istočnoj Evropi, od kojih su neki ubijeni. Blejk je živeo u Rusiji od svog smelog bekstva iz britanskog zatvora 1966. a u Rusiji je dobio titulu obaveštajnog pukovnika.

Britanija je smatrala Blejka izdajnika ali se on sam nikada nije slagao sa tom procenom, navodeći da se nikada nije "osećao kao Britanac."

"Da biste nekog izdali, prvo treba da pripadate. Ja nikada nisam tu pripadao", rekao je.

Džordž Blejk je rođen u Holandiji a pridružio se britanskoj obaveštajnoj službi za vreme Drugog svetskog rata. Bio je stacioniran u Koreji kada je rat izbio 1950, kada su ga uhvatili vojnici komunističkog severa. Rekao je da je volontirao da radi za Sovjetski savez kada je bio svedok neumornog američkog bombardovanja Severne Koreje.

U saopštenju koje je objavio 2017. preko ruske spoljne obaveštajne službe, Blejk je naglasio da je odlučio da promeni stranu nakon što je vidio kako "američka vojna mašinerija masakrira civile."

“Shvatio sam da su takvi konflikti smrtonosno opasni za celo čovečanstvo i doneo najvažniju odluku u životu - da sarađujemo sa sovjetskim obaveštajcima dobrovoljno i besplatno, da bih pomogoa da se zaštiti mir u svetu", naveo je tada Blejk.

ARHIVA - Tajni agent Džordž Blejk govori na prezentaciji knjige pisama koja su napisali drugi špijuni iz britanskog zatvora, u Moskvi, 28. juna 2001.
ARHIVA - Tajni agent Džordž Blejk govori na prezentaciji knjige pisama koja su napisali drugi špijuni iz britanskog zatvora, u Moskvi, 28. juna 2001.

U intervjuu za ruski državni dnevnik Rosiskaja Gazeta 2012, Blejk je podelio detalje iz svog uzbudljivog života - uključujući susret sa sovjetskim agentom u Istočnom Berlinu. Ispričao je kako je jednom mesečno vozom putovao u Istočni Berlin, gde bi se postarao da ga niko ne prati i zatim kolima vozio do tajnog stana gde se sastajao sa ruskim obaveštajcem i razgovarao, uz rusko vino.

Jedan Poljak koji je prebegao na stranu Zapada razoktrio je Blejka kao sovjetskog špijuna 1961. Optužen je za špijunažu u Britaniji i osuđen na 42 godine zatvora, ali je 1966. izveo odvažno bekstvo iz zatvora uz pomoć nekoliko ljudi koje je tamo upoznao.

Proveo je dva meseca sakrivajući se u stanu svog pomagača, a zatim je u drvenoj kutiji prikačenoj ispod jednog automobila prebačen do Istočnog Berlina.

Njegova supruga, Britanka, sa kojom je imao troje dece, razvela se od njega, Blejk se oženio Ruskinjom, sa kojom je imao jednog sina. U Sovjetskom Savezu slavljen je kao heroj, dobio najviša odlikovanja i kuću u blizini Moskve. Održavao je kontakte sa britanskim dvostrukim agentima Donaldom Meklejnom i Kim Filbi, članovima takozvane "petorke iz Kembridža", a posebno je bio blizak sa Meklejnom.

Blejk je rekao da se dobro adaptirao životu u Rusiji i tokom jednog sastanka sa ruskim obaveštajcima rekao da se oseća kao "automobil strane marke koji se dobro prilagodio ruskim putevima."

Dao je neprocenjivi doprinos strateškoj jednakosti i očuvanju mira", napisao je Putin u telegramu saučešća.

Blejk je u saopštenju 2017. istakao da je Rusija postala njegova "druga otadžbina" i zahvalio pripadnicima SVR na prijateljstvu i razumevanju. Rekao je da ruski obaveštajci imaju misiju da "spasu svet u situaciji kada je opasnost nuklearnog rata i samouništenja čovečanstva postala stvarna zbog neodgovornih političara."

XS
SM
MD
LG